niedziela, 13 grudnia 2015

Kruche choinki makowe



Makowe choinki





Składniki – ciasto:

Mąka pszenna – 400g
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Cukier puder – 100g
Masło – 1 kostka
Żółtko jaja – 2 sztuki
Sól – szczypta

Składniki – masa makowa:

Mak niebieski – 250g
Mleko – 1 szklanka
Miód – 3-4 łyżki
Orzechy włoskie – 2 łyżki
Migdały płatki – 3 łyżki
Żurawina – 3 łyżki
Rodzynki – 3 łyżki
Suszone morele – 5 sztuk
Suszone daktyle – 5 sztuk
Kandyzowana skórka pomarańczowa – 2 łyżki
Cynamon – 1 łyżeczka
Laska wanilii – 1 sztuka


Wykonanie – masa makowa:

Mleko zagotować i sparzyć nim mak (gotować przez około 5-10 minut). Następnie przy pomocy gazy lub ścierki wycisnąć mak. Suchy mak zmielić w maszynce. Do maku dodać posiekane drobno morele, daktyle, orzechy, migdały, skórkę pomarańczową, rodzynki i żurawinę. Całość osłodzić miodem i dodać cynamon a także nasiona z jednej laski wanilii. Wszystko dokładnie wymieszać.

Wykonanie – ciasto:

Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać zimne masło i żółtka jaja. Ciasto szybko zagnieść i odstawić do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyciąć odpowiedniej wielkości choinki (ja użyłam foremek w kształcie choinek, ale można użyć dowolnych form). Wnętrze foremek wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Na ciasto nałożyć masę makową i ewentualnie udekorować wierzch ciastem kruchym. Całość piec przez 25-30 minut w 180 stopniach ( w zależności od wielkości ciastek).