Kurczak w sosie curry z mlekiem kokosowym, trawą cytrynową, liśćmi limonki i bakłażanem
Składniki – 4 porcje:
Pierś z kurczaka – 1 podwójna
Bakłażan – 1 sztuka
Papryka czerwona – 1 sztuka
Dynia - 100g
Cukinia żółta – 1 mała sztuka
Czosnek – 2 ząbki
Papryczka ostra – 1 sztuka
Imbir – 1cm kawałek
Trawa cytrynowa – 2 sztuki
Liście limonki – 4 sztuki
Mleko kokosowe – 1 puszka
Kokos – 3 łyżki
Orzechy nerkowca – 3 łyżki
Sos rybny – 1 łyżka
Sos sojowy – 1 łyżka
Olej arachidowy – 1 łyżka (można zastąpić go olejem
rzepakowym)
Wykonanie:
Pierś z kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. Czosnek,
imbir i chili drobno siekamy
i podsmażamy na rozgrzanym oleju arachidowym. Następnie podsmażamy kurczaka, pokrojonego
w kostkę bakłażana, dynię, cukinię i paprykę. Dodajemy lekko rozbitą nożem trawę cytrynową, liście limonki i kokos.
i podsmażamy na rozgrzanym oleju arachidowym. Następnie podsmażamy kurczaka, pokrojonego
w kostkę bakłażana, dynię, cukinię i paprykę. Dodajemy lekko rozbitą nożem trawę cytrynową, liście limonki i kokos.
Całość zalewamy mlekiem kokosowym wymieszanym z sosem rybnym
i sojowym.
Dusimy na małym ogniu aż sos zgęstnieje, a mięso i warzywa
będą gotowe.
Doprawiamy do smaku solą i podajemy z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz