Chałka drożdżowa
Składniki:
Mąka – 500g
Mleko 2% - 1 szklanka
Drożdże – 30g
Cukier – 100g do ciasta +
10g na zaczyn
4 żółtka jaja
Szczypta soli
3 łyżki masła
Cynamon – 2 łyżeczki +
szczypta do posypani
+ jajko do posmarowania
Wykonanie:
Mleko zagrzać delikatnie
(około 30 stopni) i rozpuścić w nim drożdże i cukier.
Mikserem utrzeć żółtka z
cukrem i masłem. Następnie przesiać mąkę i dodać gotowy zaczyn z drożdży. Dodać
cynamon i szczyptę soli. Ciasto zagniatać przy użyciu miksera lub ręcznie, do
czasu, aż będzie „odchodziło od ręki”. Przykryć ręcznikiem i pozostawić w
ciepłym miejscu na pół godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części. Z każdej części
uformować wałek i z trzech wałków zapleść warkocz.
Uformowane ciasto odstawić na 30 minut w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć na blachę, posmarować
rozkłóconym jajkiem i posypać cynamonem. Piec 45 minut w 180 stopniach, aż do
suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz