wtorek, 15 grudnia 2015

Chałka



Chałka drożdżowa




Składniki:

Mąka – 500g
Mleko 2% - 1 szklanka
Drożdże – 30g
Cukier – 100g do ciasta + 10g na zaczyn
4 żółtka jaja
Szczypta soli
3 łyżki masła
Cynamon – 2 łyżeczki + szczypta do posypani
+ jajko do posmarowania

Wykonanie:


Mleko zagrzać delikatnie (około 30 stopni) i rozpuścić w nim drożdże i cukier.

Mikserem utrzeć żółtka z cukrem i masłem. Następnie przesiać mąkę i dodać gotowy zaczyn z drożdży. Dodać cynamon i szczyptę soli. Ciasto zagniatać przy użyciu miksera lub ręcznie, do czasu, aż będzie „odchodziło od ręki”. Przykryć ręcznikiem i pozostawić w ciepłym miejscu na pół godziny do wyrośnięcia.



Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części. Z każdej części uformować wałek i z trzech wałków zapleść warkocz.
Uformowane ciasto odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć na blachę, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cynamonem. Piec 45 minut w 180 stopniach, aż do suchego patyczka.