środa, 16 grudnia 2015

Świąteczna sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa szuba



Składniki:

Śledź matias – 500g
Burak – 2 duże
Marchew – 3 duże
Ziemniaki – 3 duże
Jajka – 5 sztuk
Czerwona cebula – 1 sztuka
Koperek

Składniki - sos:

Jogurt naturalny – 250g
Majonez – 2 łyżki
Musztarda sarepska – 2 łyżki
Sól, pieprz

Wykonanie:

Marchewkę i ziemniaki gotujemy w mundurkach. Następnie obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Buraki pieczemy w foli przez 45 minut, a następnie obieramy ze skóry i ścieramy na grubych oczkach.
Jajka gotujemy na twardo i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Cebulę i śledzie kroimy w drobną kostkę i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

W miseczce przygotowujemy sos – mieszamy jogurt z majonezem i musztardą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


W naczyniu układamy warstwami sałatkę. Zaczynając od dołu – śledzie polane sosem, następnie buraczki, sos, ziemniaki, sos, marchewka, sos i jajko. Całość posypujemy koperkiem.