Sałatka śledziowa szuba
Składniki:
Śledź matias – 500g
Burak – 2 duże
Marchew – 3 duże
Ziemniaki – 3 duże
Jajka – 5 sztuk
Czerwona cebula – 1 sztuka
Koperek
Składniki - sos:
Jogurt naturalny – 250g
Majonez – 2 łyżki
Musztarda sarepska – 2 łyżki
Sól, pieprz
Wykonanie:
Marchewkę i ziemniaki gotujemy w mundurkach. Następnie obieramy
i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Buraki pieczemy w foli przez 45 minut, a następnie obieramy
ze skóry i ścieramy na grubych oczkach.
Jajka gotujemy na twardo i ścieramy na tarce na grubych
oczkach.
Cebulę i śledzie kroimy w drobną kostkę i mieszamy. Doprawiamy
do smaku solą i pieprzem.
W miseczce przygotowujemy sos – mieszamy jogurt z majonezem
i musztardą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W naczyniu układamy warstwami sałatkę. Zaczynając od dołu –
śledzie polane sosem, następnie buraczki, sos, ziemniaki, sos, marchewka, sos i
jajko. Całość posypujemy koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz