środa, 16 grudnia 2015

Świąteczna quinoa z prażonymi jabłkami, śliwkami i miodem



Świąteczna quinoa




Składniki - 2 porcje:
Kasza quinoa - 1/2 szklanki
Jabłko - 1 sztuka
Śliwki - 3 sztuki
Orzechy włoskie - garść
Cynamon - 1/2 łyżeczki
Gwiazdka anyżu - 1 sztuka
Goździki - 3
Kardamon - 2
Imbir - 0,5cm kawałek
Jogurt naturalny - 250g
Miód - 1 łyżka
Figi suszone - 2 sztuki


Wykonanie:

Quinoa gotujemy w wodzie z dodatkiem przypraw (szczyptą cynamonu, anyżem, kardamonem, goździkami) i startym imbirem. 
W osobnym garnku roztapiamy miód i "smażymy" na nim pokrojone w kostkę jabłko i śliwki. Pod koniec, kiedy owoce będą już miękkie dodajemy do nich cynamon. 

Ugotowaną quinoa przekładamy do miseczki, dodajemy do niej jogurt naturalny, owoce i całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i figami. Można opcjonalnie polać miodem.