piątek, 4 grudnia 2015

Makaron pappardelle z mulami



Makaron pappardelle z mulami w sosie z białego wina i pesto
z suszonych pomidorów




Składniki – 2 porcje:

Makaron pappardelle – 200g
Mule – 100g
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Białe wino – 150ml
Pesto rosso – 2 łyżki
Ser ricotta – 2 łyżki
Natka pietruszki – 2 łyżki
Pomidory koktajlowe – 200g
Czosnek – 1 ząbek
Rukola do dekoracji
Plastry parmezanu
Sól

Wykonanie:

Mule płuczemy, tak aby pozbyć się z nich piasku. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek z posiekanym czosnkiem i pesto z suszonych pomidorów. Podsmażone mule podlewamy białym winem i redukujemy sos na mocnym ogniu. Po 2-3 minutach zmniejszamy ogień i dodajemy do sosu ser ricotta i pokrojone pomidory koktajlowe. Całość dusimy jeszcze przez około 2-3 minuty, a następnie doprawiamy do smaku solą i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
W między czasie gotujemy makaron. Ugotowany makaron al dente mieszamy z sosem, rukolą i posypujemy plastrami parmezany.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz