środa, 30 grudnia 2015

Malinowo – bazyliowy KIR

Malinowo – bazyliowy KIR



Składniki – 6 porcji:

Szampan wytrawny – 1 butelka
Woda Perrier – 300ml
Maliny – 1 szklanka
Rum – 200ml
Bazylia – 1 pęczek
Lód
Sok z 1 limonki
Piwo imbirowe - 200ml
Liście ananasa do dekoracji
Mandarynka do dekoracji


Wykonanie:

Składnikiem drinka są maliny namoczone w rumie. Szklankę malin należy zalać 200ml białego rumu i odstawić na 3-4 dni do lodówki. Po tym czasie można przygotować drinki z ich wykorzystaniem.

Do wysokich kieliszków koktajlowych przelewamy maliny w rumie. W shakerze mieszamy piwo imbirowe z wodą Perrier, sokiem z cytryny i drobno roztartą w moździerzu bazylią. Rozlewamy do kieliszków i uzupełniamy szampanem.  Kieliszki dekorujemy liśćmi ananasa i mandarynkami.