Tarta gryczana z jarmużem, warzywami korzeniowymi i kozim
serem
Składniki - ciasto:
Mąka gryczana – 200g
Żółtko jaja – 1 sztuka
Masło – ½ kostki
Sól – 1 łyżeczka
Proszek do pieczenia – szczypta
Składniki:
Jarmuż – 150g
Marchew – 1 sztuka
Pietruszka – 1 sztuka
Seler – ¼ sztuki
Brokuły - 1 sztuka
Papryka czerwona - 1 sztuka
Śmietana 12% - 2 łyżki
Jajko – 1 sztuka
Jogurt naturalny – 3 łyżki
Kozi ser – 100g
Czosnek – 2 ząbki
Sól, pieprz
Płatki migdałów do posypania
Wykonanie – ciasto:
Mąkę przesiać, połączyć z solą i proszkiem do pieczenia.
Następnie dodać żółtko jaja i zimne masło. Zagnieść ciasto, które następnie
schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty.
Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać np. nasionami fasoli, tak aby
ciasto było równomiernie płaskie po upieczeniu.
Piec 20 minut w 180 stopniach.
Wykonanie:
Jarmuż umyć, osuszyć i usunąć grube łodygi. Następnie
podsmażyć go przez 2-3 minuty na rozgrzanej patelni. Dodać do niego pokrojoną paprykę, marchewkę, pietruszkę i seler. Całość dusić przez 5 minut z kozim serem. Brokuła podzielić na różyczki i zblanszować. Dodać do podduszonych warzyw i całość doprawić
do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.
Do przestudzonego farszu dodać jajko, jogurt i śmietanę i
wyłożyć na podpieczone ciasto. Posypać płatkami migdałów.
Piec kolejne 40 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz