Roladki z bakłażana z serem kozim, rukolą, awokado i
łososiem
Składniki:
Bakłażan – 2 sztuki
Ser kozi lub feta – 100g
Ser ricotta – 2-3 łyżki
Rukola – 1 szklanka
Awokado – ½ sztuki
Łosoś wędzony – 30g
Koperek
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek
Wykonanie:
Bakłażany myjemy i kroimy wzdłuż w plastry. Każdy plaster
skrapiamy oliwą i delikatnie solimy. Następnie pieczemy/grillujemy w piekarniku
(aż będą miękkie i lekko przypieczone) lub na patelni grillowej. Gotowe
bakłażany odstawiamy do przestudzenia a w tym czasie przygotowujemy farsz.
W miseczce rozgniatamy widelcem awokado, ser kozi i ser
ricotta. Następnie dodajemy drobno posiekaną rukolę, koperek i łososia. Całość
mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Plastry bakłażana smarujemy przygotowanym farszem i zawijamy
w roladkę, którą spinamy wykałaczką. Całość skrapiamy oliwą z oliwek.
Zamiast bakłażana można użyć świeżej papryki, którą
kroimy, tak aby powstały „łódeczki”, do których nakładamy farsz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz