poniedziałek, 28 grudnia 2015

Roladki z bakłażana z serem

Roladki z bakłażana z serem kozim, rukolą, awokado i łososiem



Składniki:

Bakłażan – 2 sztuki
Ser kozi lub feta – 100g
Ser ricotta – 2-3 łyżki
Rukola – 1 szklanka
Awokado – ½ sztuki
Łosoś wędzony – 30g
Koperek
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek

Wykonanie:

Bakłażany myjemy i kroimy wzdłuż w plastry. Każdy plaster skrapiamy oliwą i delikatnie solimy. Następnie pieczemy/grillujemy w piekarniku (aż będą miękkie i lekko przypieczone) lub na patelni grillowej. Gotowe bakłażany odstawiamy do przestudzenia a w tym czasie przygotowujemy farsz.
W miseczce rozgniatamy widelcem awokado, ser kozi i ser ricotta. Następnie dodajemy drobno posiekaną rukolę, koperek i łososia. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Plastry bakłażana smarujemy przygotowanym farszem i zawijamy w roladkę, którą spinamy wykałaczką. Całość skrapiamy oliwą z oliwek.

Zamiast bakłażana można użyć świeżej papryki, którą kroimy, tak aby powstały „łódeczki”, do których nakładamy farsz.