poniedziałek, 28 grudnia 2015

Bułeczki drożdżowe z serem korycińskim i czarnuszką

Bułeczki z serem korycińskim, czarnuszką i oliwkami



Składniki – 5 sztuk:

Mąka pszenna – 300g
Mąka żytnia – 100g
Woda – 200ml
Drożdże – 20g
Sól – 1 łyżeczka
Cukier – szczypta
Czarnuszka – 2 łyżki
Ser koryciński – 100g
Oliwki – 15 sztuk
Oliwa z oliwek – 2 łyżki

Wykonanie:

Przygotowanie bułeczek zaczynamy od zrobienia zaczynu. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem cukru i soli. Pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przesiewamy mąkę i łączymy ją z oliwą. Następnie dodajemy zaczyn i całość wyrabiamy, aż ciasto zacznie „odchodzić od ręki”. Aby ułatwić sobie pracę, można ciasto wyrabiać przy pomocy robota kuchennego. W razie gdyby ciasto było zbyt rzadkie – podsypujemy mąką, a gdy będzie zbyt twarde – dolewamy wody. Pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy pokruszony ser, posiekane oliwki i czarnuszkę. Ciasto odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy z ciasta kuleczki.

Odstawiamy bułeczki na kolejne pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie pieczemy je w 180 stopniach przez około 20-25 minut.