Bułeczki z serem korycińskim, czarnuszką i oliwkami
Składniki – 5 sztuk:
Mąka pszenna – 300g
Mąka żytnia – 100g
Woda – 200ml
Drożdże – 20g
Sól – 1 łyżeczka
Cukier – szczypta
Czarnuszka – 2 łyżki
Ser koryciński – 100g
Oliwki – 15 sztuk
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Wykonanie:
Przygotowanie bułeczek zaczynamy
od zrobienia zaczynu. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem cukru i
soli. Pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przesiewamy mąkę i
łączymy ją z oliwą. Następnie dodajemy zaczyn i całość wyrabiamy, aż ciasto
zacznie „odchodzić od ręki”. Aby ułatwić sobie pracę, można ciasto wyrabiać
przy pomocy robota kuchennego. W razie gdyby ciasto było zbyt rzadkie –
podsypujemy mąką, a gdy będzie zbyt twarde – dolewamy wody. Pod koniec
wyrabiania ciasta dodajemy pokruszony ser, posiekane oliwki i czarnuszkę.
Ciasto odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie
formujemy z ciasta kuleczki.
Odstawiamy bułeczki na kolejne
pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie pieczemy je w 180 stopniach przez
około 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz