poniedziałek, 28 grudnia 2015

Spring Rolls

Spring Rolls



Składniki – 10 sztuk:

Papier ryżowy – 10 arkuszy
Kiełki np. rzodkiewki – ½ szklanki
Sezam – 2 łyżeczki
Krewetki – 5 sztuk
Łosoś wędzony w plastrach – 5 sztuk
Sałata zielona karbowana – 5 listków
Nektarynka – 1 sztuka
Awokado – 1 sztuka
Ogórek zielony – 1 sztuka
Oliwa z oliwek

Składniki – marynata:

Pasta sezamowa tahini – 2 łyżki
Papryczka chili – 1 sztuka lub pasta z ostrej papryki – 1 łyżka
Sos sojowy – 1 łyżka
Olej sezamowy – 1 łyżka
Imbir – kawałek 1 cm
+ Olej sezamowy – 2 łyżki

Wykonanie – marynata:
Pastę sezamową wymieszać z sosem sojowy, olejem sezamowym i z pastą z ostrej papryki (lub zmiksowaną papryczką chili). Następnie dodać starty na drobnych oczkach imbir, całość wymieszać
i odstawić do lodówki na 2-3 h.

Awokado obrać i pokroić w plastry. Tak samo postępować z ogórkiem i nektarynką. Dodać do nich jedną łyżeczkę marynaty i wymieszać dokładnie.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć krewetki z dodatkiem czarnego sezamu.

Przygotowanie spring rollsów w dwóch wersjach:

Wersja pierwsza:
W naczyniu z wodą namoczyć (przez chwilę!) pojedynczy arkusz papieru ryżowego. Na wilgotnym papierze ryżowym ułożyć plasterek sałaty, dodać kilka plasterków awokado, ogórka i nektaryny oraz plasterek łososia. Spring rollsy zawinąć delikatnie tak jak krokiety.

Wersja druga:
W naczyniu z wodą namoczyć (przez chwilę!) pojedynczy arkusz papieru ryżowego. Na wilgotnym papierze ryżowym ułożyć kiełki, dodać kilka plasterków awokado, ogórka i nektaryny oraz usmażoną krewetkę. Spring rollsy zawinąć delikatnie tak jak krokiety.
Jeśli chcemy, aby spring rollsy były ostrzejrze, należy dodać do środka więcej marynaty, np. posmarować nią łososia lub krewetki.

Do pozostałej reszty marynaty dodać 2 łyżki oleju sezamowego i w powstałym sosie zanurzać spring rollsy przed zjedzeniem.