Roladki z bakłażana z pastą orzechową
Składniki:
Bakłażany – 2 sztuki
Orzechy włoskie – 200g
Ser ricotta – 30g
Ser feta – 30g
Granat – ½ sztuki
Oliwa z oliwek do smażenia
Kolendra, kurkuma sól, pieprz,
czosnek
Wykonanie:
Orzechy prażymy na suchej
patelni, a następnie miksujemy na gładką masę z czosnkiem, świeżą kolendrą i
serami. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kurkumą i ulubionymi przyprawami.
Dodajemy stopniowo wodę, aby masa nie była zbyt sucha.
Bakłażana myjemy, kroimy w
cienkie paski i solimy, aby pozbyć się goryczki.
Po 30 minutach rozgrzewamy oliwę
z oliwek na patelni i smażymy plastry bakłażana, po pół minuty z każdej strony.
Układamy na ręczniku papierowym,
aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Przestudzone plastry bakłażana
smarujemy pastą i zawijamy w roladki.
Dekorujemy ziarnami granatu i
świeżą kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz