poniedziałek, 28 grudnia 2015

Roladki z bakłażana z pastą orzechową

Roladki z bakłażana z pastą orzechową



Składniki:

Bakłażany – 2 sztuki
Orzechy włoskie – 200g
Ser ricotta – 30g
Ser feta – 30g
Granat – ½ sztuki
Oliwa z oliwek do smażenia
Kolendra, kurkuma sól, pieprz, czosnek


Wykonanie:

Orzechy prażymy na suchej patelni, a następnie miksujemy na gładką masę z czosnkiem, świeżą kolendrą i serami. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kurkumą i ulubionymi przyprawami. Dodajemy stopniowo wodę, aby masa nie była zbyt sucha.
Bakłażana myjemy, kroimy w cienkie paski i solimy, aby pozbyć się goryczki.
Po 30 minutach rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni i smażymy plastry bakłażana, po pół minuty z każdej strony.
Układamy na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Przestudzone plastry bakłażana smarujemy pastą i zawijamy w roladki.
Dekorujemy ziarnami granatu i świeżą kolendrą.