wtorek, 19 stycznia 2016

Zapiekana kasza jaglana z warzywami

Kasza jaglana z batatami, jarmużem i zielonym groszkiem




Składniki – 2 porcje:

Jarmuż – 1 szklanka
Batat – 150g
Pieczarki – 6 sztuk
Groszek zielony – 1 szklanka
Ser Grana Padano – 1 łyżka startego
Sól, pieprz, przyprawa curry


Wykonanie:

Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem przyprawy curry (według przepisu na opakowaniu). Do ugotowanej kaszy dodać pokrojonego w kostkę batata, pokrojone w plastry pieczarki, jarmuż i zielony groszek. Całość wymieszać z dodatkiem startego sera, solą, pieprzem i przyprawą curry. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku przez 45-55 minut, do czasu aż bataty zmiękną.

Tak przygotowana zapiekanka idealnie sprawdzi się też w formie lunchboxa na zimno.