Burgery z kaszy jęczmiennej i buraków z oscypkiem
Składniki – burgery:
Kasza jęczmienna perłowa – 100g
Burak – 1 sztuka
Koperek – 1 pęczek
Jajko – 1 sztuka
Mąka np. kukurydziana – 1 łyżka
Bułka tarta – 2 łyżki
Sól, pieprz, oregano
Składniki – pesto:
Rukola – 1 sztuka
Natka pietruszki – 1 pęczek
Bazylia – 1 sztuka
Czosnek – 1 ząbek
Orzechy włoskie – 1 garść
Ser grana padano – 30g
Olej sezamowy lub oliwa z oliwek
Suszone pomidory – 5 sztuk
Szczypta soli
Składniki – sos grzybowy:
Grzyby np. prawdziwki lub borowiki – 1 szklanka
Śmietana – 2 łyżki
Czosnek – 1 ząbek
Sól, pieprz
Dodatkowo:
Chleb wiejski
Oscypek
Sałata lub rukola
Wykonanie – burgery:
Kaszę jęczmienną gotujemy na sypko. Buraka obieramy i
ścieramy na tarce na grubych oczkach. Mieszamy z ugotowaną kaszą, posiekanym
koperkiem, jajkiem, mąką i bułką tartą. Dodajemy przyprawy.
Formujemy kotleciki i układamy na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia. Pieczemy przez 45-50 minut w 180 stopniach, odwracając je od
czasu do czasu.
Pod koniec pieczenia (na ostatnie 10 minut przed wyjęciem z
piekarnika) na kotlecikach układamy plastry oscypka i pieczemy, aż ser się
roztopi.
Wykonanie – sos grzybowy:
Grzyby kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem
czosnku. Dodajemy do nich śmietanę wymieszaną z 2 łyżkami wody i całość
mieszamy. Sos redukujemy i doprawiamy do smaku.
Wykonanie – pesto:
Wszystkie składniki tj. rukolę, bazylię, natkę pietruszki,
czosnek, suszone pomidory, orzechy i ser umieszczamy w blenderze, dodajemy
oliwę lub olej sezamowy i miksujemy na gładką pastę. W razie potrzeby dolewamy
jeszcze oleju. Następnie delikatnie solimy do smaku.
Gotowym pesto smarujemy podpieczone wcześniej kromki chleba.
Następnie układamy kotleciki z oscypkiem, dekorujemy sałatą i polewamy sosem
grzybowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz