czwartek, 11 lutego 2016

Burgery z kaszy jęczmiennej i buraków z oscypkiem

Burgery z kaszy jęczmiennej i buraków z oscypkiem



Składniki – burgery:

Kasza jęczmienna perłowa – 100g
Burak – 1 sztuka
Koperek – 1 pęczek
Jajko – 1 sztuka
Mąka np. kukurydziana – 1 łyżka
Bułka tarta – 2 łyżki
Sól, pieprz, oregano

Składniki – pesto:

Rukola – 1 sztuka
Natka pietruszki – 1 pęczek
Bazylia – 1 sztuka
Czosnek – 1 ząbek
Orzechy włoskie – 1 garść
Ser grana padano – 30g
Olej sezamowy lub oliwa z oliwek
Suszone pomidory – 5 sztuk
Szczypta soli

Składniki – sos grzybowy:

Grzyby np. prawdziwki lub borowiki – 1 szklanka
Śmietana – 2 łyżki
Czosnek – 1 ząbek
Sól, pieprz

Dodatkowo:
Chleb wiejski
Oscypek
Sałata lub rukola

Wykonanie – burgery:

Kaszę jęczmienną gotujemy na sypko. Buraka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Mieszamy z ugotowaną kaszą, posiekanym koperkiem, jajkiem, mąką i bułką tartą. Dodajemy przyprawy.
Formujemy kotleciki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 45-50 minut w 180 stopniach, odwracając je od czasu do czasu.
Pod koniec pieczenia (na ostatnie 10 minut przed wyjęciem z piekarnika) na kotlecikach układamy plastry oscypka i pieczemy, aż ser się roztopi.

Wykonanie – sos grzybowy:

Grzyby kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem czosnku. Dodajemy do nich śmietanę wymieszaną z 2 łyżkami wody i całość mieszamy. Sos redukujemy i doprawiamy do smaku.


Wykonanie – pesto:

Wszystkie składniki tj. rukolę, bazylię, natkę pietruszki, czosnek, suszone pomidory, orzechy i ser umieszczamy w blenderze, dodajemy oliwę lub olej sezamowy i miksujemy na gładką pastę. W razie potrzeby dolewamy jeszcze oleju. Następnie delikatnie solimy do smaku.

Gotowym pesto smarujemy podpieczone wcześniej kromki chleba. Następnie układamy kotleciki z oscypkiem, dekorujemy sałatą i polewamy sosem grzybowym.