poniedziałek, 29 lutego 2016

Chlebki do żurku



Chlebki do żurku



Składniki – 3 sztuki:

Mąka pszenna – 250g
Mąka żytnia – 250g
Sól – 1 łyżeczka
Jajka – 1 sztuka
Drożdże – 10g
Cukier – szczypta
Oliwa – 1 łyżka
Ciepła woda
Czarnuszka

+białko jajka, papier do pieczenia

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody z cukrem. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, jajka i rozczyn drożdży. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. W razie potrzeby delikatnie dolewać wodę, gdy ciasto będzie zbyt twarde.
Dobrze wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
W tym czasie przygotować „obręcze” na chlebki. Z papieru do pieczenia wyciąć 3 paski równej długości, a następnie spiąć zszywaczem, tworząc kółka.
Ciasto podzielić na 3 części i z każdej z nich oderwać małą kulkę. Ciasto umieścić w obręczy, na górze każdego chlebka przymocować kulkę i całość posmarować białkiem jaja. Następnie posypać czarnuszką i odstawić na pół h do wyrośnięcia.
Po tym czasie piec w piekarniku przez 45 minut. 
Gdy chlebki wystygną, należy "odciąć "pokrywkę" i wydrążyć łyżką środek.