Chlebki do żurku
Składniki – 3 sztuki:
Mąka pszenna – 250g
Mąka żytnia – 250g
Sól – 1 łyżeczka
Jajka – 1 sztuka
Drożdże – 10g
Cukier – szczypta
Oliwa – 1 łyżka
Ciepła woda
Czarnuszka
+białko jajka, papier do pieczenia
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody z cukrem. Do miski
przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, jajka i rozczyn drożdży. Wszystkie składniki
dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. W razie potrzeby delikatnie dolewać
wodę, gdy ciasto będzie zbyt twarde.
Dobrze wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia na godzinę.
W tym czasie przygotować „obręcze” na chlebki. Z papieru do
pieczenia wyciąć 3 paski równej długości, a następnie spiąć zszywaczem, tworząc
kółka.
Ciasto podzielić na 3 części i z każdej z nich oderwać małą
kulkę. Ciasto umieścić w obręczy, na górze każdego chlebka przymocować kulkę i
całość posmarować białkiem jaja. Następnie posypać czarnuszką i odstawić na pół
h do wyrośnięcia.
Po tym czasie piec w piekarniku przez 45 minut.
Gdy chlebki wystygną, należy "odciąć "pokrywkę" i wydrążyć łyżką środek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz