Żurek wielkanocny
Składniki:
Zakwas na żur
Wędzone żeberko -
kawałek 5cm
Włoszczyzna – 1 pęczek
Biała kiełbasa – 200g
Kiełbasa wiejska – 200g
Jajka – 8-10 sztuk
Woda – 1-2 szklanki
Czosnek – 2 ząbki
Liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek
(opcjonalnie)
Wykonanie:
Włoszczyznę obrać, pokroić w kostkę i ugotować z niej wywar
na wędzonym żeberku przez około 2-3h. Gdy wywar będzie już gotowy, wyjąć z
niego włoszczyznę i dodać do niego
zakwas (wcześniej wyrzucić z niego czosnek, liść laurowy i ziele angielskie) i
pokrojoną kiełbasę. Gotować przez 1-2 h na małym ogniu, często mieszając (mąka
z zakwasu przywiera do dna garna i się przypala), a następnie dodać pokrojone w
kostkę jajka (4 sztuki) i marchewkę (z wywaru).
Całość doprawić do smaku i pogotować jeszcze chwilę.
Żurek podawać z jajkami np. w upieczonych chlebkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz