poniedziałek, 29 lutego 2016

Żurek wielkanocny



Żurek wielkanocny




Składniki:

Zakwas na żur
Wędzone żeberko  - kawałek 5cm
Włoszczyzna – 1 pęczek
Biała kiełbasa – 200g
Kiełbasa wiejska – 200g
Jajka – 8-10 sztuk
Woda – 1-2 szklanki
Czosnek – 2 ząbki
Liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek (opcjonalnie)


Wykonanie:

Włoszczyznę obrać, pokroić w kostkę i ugotować z niej wywar na wędzonym żeberku przez około 2-3h. Gdy wywar będzie już gotowy, wyjąć z niego włoszczyznę i  dodać do niego zakwas (wcześniej wyrzucić z niego czosnek, liść laurowy i ziele angielskie) i pokrojoną kiełbasę. Gotować przez 1-2 h na małym ogniu, często mieszając (mąka z zakwasu przywiera do dna garna i się przypala), a następnie dodać pokrojone w kostkę jajka (4 sztuki) i marchewkę (z wywaru).
Całość doprawić do smaku i pogotować jeszcze chwilę.

Żurek podawać z jajkami np. w upieczonych chlebkach.