Orientalny bulion z kaczki z pierożkami
Składniki:
Filet z kaczki – 1 sztuka
Marchewki – 2 sztuki
Por – 1 sztuka
Trawa cytrynowa – 2 sztuki
Imbir – kawałek 5cm
Czosnek – 3 ząbki
Anyż – 2 gwiazdki
Goździki – 4 sztuki
Grzyby mun – 1 szklanka
Pędy bambusa – 1 szklanka
Papryka czerwona – 1 sztuka
Papryka zielona – 1 sztuka
Czerwona pasta curry – 2 łyżeczki
Sól, pieprz
Dodatkowo:
Marchew – 2 sztuki
Por – 1 sztuka
Składniki - Pierożki z mięsem
Składniki na ciasto pierogowe:
Mąka pszenna – 500g
Żółtka – 2 sztuki
Oliwa – 2 łyżki
Sól – 1 łyżeczka
Ciepła woda
Farsz:
Zmielone mięso z kaczki (wykorzystane z wywaru)
Warzywa z bulionu
1 cebula
Czosnek – 2 ząbki
Imbir – kawałek 2cm
Sól, pieprz
Wykonanie – bulion:
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Umieszczamy je w
dużym garnku razem z filetem z kaczki, startym imbirem, czosnkiem, trawą
cytrynową, anyż, goździki i całość zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu bez
przykrycia przez 2 godziny a następnie dokładnie szumujemy i klarujemy bulion.
Mięso i warzywa z bulionu wykorzystujemy do przygotowania w międzyczasie
pierożków.
Gdy bulion będzie już sklarowany delikatnie go solimy,
dodajemy pastę curry, pędy bambusa, grzyby i pokrojone w paski papryki.
Gotujemy przez około godzinę. Pod koniec gotowania zupy przygotowujemy
marchewkę i pora – kroimy je w bardzo cienkie paski, który następnie
blanszujemy.
Wykonanie – pierożki:
Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na 1-2 łyżkach
oliwy z oliwek.
Mięso i warzywa z bulionu mielimy, mieszamy z cebulą, a
następnie doprawiamy do smaku czosnkiem,
imbirem, solą i pieprzem.
W między czasie przygotowujemy ciasto – mąkę mieszamy z
solą, oliwą i żółtkiem. Dodajemy stopniowo letnią wodę i zagniatamy ciasto –
musi mieć odpowiednią konsystencję.
Następnie ciasto rozwałkowujemy (delikatnie podsypujemy mąką
żeby się nie przyklejało) na grubość około 2mm. Szklanką wycinamy kółka,
nakładamy na nie farsz i sklejamy w formę pierożków lub uszek.
Gotujemy w osolonej wodzie i podajemy z blanszowaną
marchewką, porem, wszystko zalane bulionem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz