środa, 24 lutego 2016

Orientalny bulion z kaczki z pierożkami



Orientalny bulion z kaczki z pierożkami




Składniki:

Filet z kaczki – 1 sztuka
Marchewki – 2 sztuki
Por – 1 sztuka
Trawa cytrynowa – 2 sztuki
Imbir – kawałek 5cm
Czosnek – 3 ząbki
Anyż – 2 gwiazdki
Goździki – 4 sztuki
Grzyby mun – 1 szklanka
Pędy bambusa – 1 szklanka
Papryka czerwona – 1 sztuka
Papryka zielona – 1 sztuka
Czerwona pasta curry – 2 łyżeczki
Sól, pieprz
Dodatkowo:
Marchew – 2 sztuki
Por – 1 sztuka

Składniki - Pierożki z mięsem

Składniki na ciasto pierogowe:

Mąka pszenna – 500g
Żółtka – 2 sztuki
Oliwa – 2 łyżki
Sól – 1 łyżeczka
Ciepła woda

Farsz:

Zmielone mięso z kaczki (wykorzystane z wywaru)
Warzywa z bulionu
1 cebula
Czosnek – 2 ząbki
Imbir – kawałek 2cm
Sól, pieprz

Wykonanie – bulion:

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Umieszczamy je w dużym garnku razem z filetem z kaczki, startym imbirem, czosnkiem, trawą cytrynową, anyż, goździki i całość zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez 2 godziny a następnie dokładnie szumujemy i klarujemy bulion. Mięso i warzywa z bulionu wykorzystujemy do przygotowania w międzyczasie pierożków.
Gdy bulion będzie już sklarowany delikatnie go solimy, dodajemy pastę curry, pędy bambusa, grzyby i pokrojone w paski papryki. Gotujemy przez około godzinę. Pod koniec gotowania zupy przygotowujemy marchewkę i pora – kroimy je w bardzo cienkie paski, który następnie blanszujemy.

Wykonanie – pierożki:

Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na 1-2 łyżkach oliwy z oliwek.
Mięso i warzywa z bulionu mielimy, mieszamy z cebulą, a następnie  doprawiamy do smaku czosnkiem, imbirem, solą i pieprzem.
W między czasie przygotowujemy ciasto – mąkę mieszamy z solą, oliwą i żółtkiem. Dodajemy stopniowo letnią wodę i zagniatamy ciasto – musi mieć odpowiednią konsystencję.
Następnie ciasto rozwałkowujemy (delikatnie podsypujemy mąką żeby się nie przyklejało) na grubość około 2mm. Szklanką wycinamy kółka, nakładamy na nie farsz i sklejamy w formę pierożków lub uszek.
Gotujemy w osolonej wodzie i podajemy z blanszowaną marchewką, porem, wszystko zalane bulionem.