wtorek, 8 marca 2016

Babka piaskowa



Babka piaskowa



Składniki:
Mąka pszenna – 1 szklanka
Mąka ziemniaczana – 7 łyżek
Cukier – ½ szklanki
Masło – 1 kostka
Jajka – 4 sztuki
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Wanilia – 2 laski
Sok z 1 cytryny
Sól – szczypta
Dodatkowo: masło i bułka tarta do wysmarowania foremki

Wykonanie: 

Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem i nasionami wanilii, a następnie dodawać stopniowo żółtka i ucierać dalej. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z przesianą mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy razem z sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie dodawać do mąki wymieszanej z utartymi żółtkami z cukrem. 

Formę na babkę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i przelać do niej ciasto. Piec 45 minut w 180 stopniach, a po schłodzeniu pospać cukrem pudrem.