czwartek, 10 marca 2016

Wielkanocne jajka pieczone po szkocku



Jajka po szkocku



Składniki – 6 sztuk:

Jajka – 7 sztuk ( 6 ugotowanych na twardo, jedno surowe)
Mięso mielone z indyka – 600g
Cebula – 1 sztuka
Czosnek – 2 ząbki
Natka pietruszki – 2 łyżki posiekanej
Musztarda ostra – 2 łyżki
Mąka – 2 łyżki
Gałka muszkatołowa, majeranek, ostra papryka, sól, pieprz

+ słonecznik i dynia do panierowania

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo, a następnie obieramy skorupki. W między czasie przygotowujemy mięso – cebulę, czosnek i natkę pietruszki drobno siekamy, mieszamy z mięsem mielonym i surowym jajkiem. Dodajemy do farszu mąkę, musztardę i przyprawy.
Ugotowane jajka „panierujemy” w masie z mięsa, a następnie obtaczamy w słoneczniku i pestkach dyni. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Pieczemy  w 180 stopniach przez 40 minut.