Jajka po szkocku
Składniki – 6 sztuk:
Jajka – 7 sztuk ( 6 ugotowanych na twardo, jedno surowe)
Mięso mielone z indyka – 600g
Cebula – 1 sztuka
Czosnek – 2 ząbki
Natka pietruszki – 2 łyżki posiekanej
Musztarda ostra – 2 łyżki
Mąka – 2 łyżki
Gałka muszkatołowa, majeranek, ostra papryka, sól, pieprz
+ słonecznik i dynia do panierowania
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, a następnie obieramy skorupki. W
między czasie przygotowujemy mięso – cebulę, czosnek i natkę pietruszki drobno
siekamy, mieszamy z mięsem mielonym i surowym jajkiem. Dodajemy do farszu mąkę,
musztardę i przyprawy.
Ugotowane jajka „panierujemy” w masie z mięsa, a następnie
obtaczamy w słoneczniku i pestkach dyni. Układamy na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz