Babka drożdżowa
Składniki:
Mąka pszenna – 350 g
Mleko – 120 ml
Drożdże – 50 g
Cukier – 40 g
Masło – 120 g
Wanilia – 1 laska
Żółtka jaja – 4 sztuk
Jajka – 2 sztuki
Szczypta soli
Rodzynki – 50 g
Dodatkowo: masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Składniki - lukier:
Cukier puder - 4 łyżki
Sok z 1 cytryny
Migdały, żurawina do posypania
Wykonanie:
Mleko podgrzewamy z nasionami laski wanilii i masłem, tak
aby się roztopiło. W misce ucieramy drożdże z 2 łyżkami cukru i dodajemy do
nich letnie (nie może być gorące!!!) masło z mlekiem. Całość mieszamy i
odstawiamy na 5-10 minut, aby postał zaczyn.
Gdy zaczyn będzie gotowy dodajemy do niego przesianą mąkę,
żółtka, cukier i sól. W osobnym naczyniu ubijamy jajka i dodajemy je do ciasta.
Całość wyrabiamy tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. W między
czasie rodzynki zalewamy gorącą wodą i moczymy.
Gdy ciasto będzie już odpowiednio wyrobione, dodajemy do
niego rodzynki, mieszamy, posypujemy ciasto delikatnie mąką i odstawiamy
przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po godzinie, kiedy ciasto podwoi swoją objętość
przygotowujemy formę – smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą, a
następnie przekładamy do niej ciasto. Odstawiamy na kolejne 15-20 minut, po
czym pieczemy przez około 450-50 minut w 180 stopniach.
Wykonanie - lukier:
Cukier puder rozpuszczamy w soku z cytryny i polewamy nim dobrze wystudzoną babkę. Następnie posypujemy płatkami migdałów i żurawiną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz