wtorek, 15 marca 2016

Kotleciki buraczane z komosą ryżową

Kotleciki buraczane z komosą ryżową



Składniki – 8 sztuk:

Burak – 1 sztuka
Marchew – 1 sztuka
Koper włoski – ½ sztuki
Imbir – kawałek 3cm
Czosnek – 1 ząbek
Sos sojowy – 2 łyżki
Jajko – 1 sztuka
Mąka – 3 łyżki

Wykonanie:

Komosę ryżową gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Buraka zawijamy w folię i pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach. Następnie ścieramy go na tarce razem z marchewką i koprem włoskim. Mieszamy z ugotowaną i ostudzoną kaszą, startym imbirem i przeciśnięty ząbkiem czosnku. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, a następnie mieszamy z jajkiem i mąką.

Formujemy kotleciki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.