Ptysie z kremem budyniowym
Składniki – ptysie:
Mąka – 1 szklanka
Jajka – 4 sztuki
Masło – ½ kostki
Woda – 1 szklanka
Składniki – krem:
Mleko – 700 ml
Wanilia – 2 laski
Masło – 1 łyżka
Mąka ziemniaczana – 4 łyżki
Mascarpone – 250g
Cukier – ½ szklanki (cukier można zastąpić ksylitolem)
Wykonanie – ptysie:
W garnku roztopić masło, a następnie dodać do niego wodę. Do
garnka wsypać mąkę i bardzo energicznie całość mieszać, aż masa będzie gładka,
gęsta i będzie odchodzić od ścian garnka.
Następnie masę należy przełożyć do miski, a gdy wystygnie
dodawać do niej po jednym jajku i mieszać (ręcznie lub mikserem).
Ciasto na ptysie przełożyć do rękawa cukierniczego i za jego
pomocą wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy
minimum 3cm.
Ciasto piec w 200 stopniach przez 20 minut, aż będą miały
ładny złoty kolor.
Wykonanie – krem:
600 ml mleka zagotować razem z cukrem, masłem i nasionami
laski wanilii. W reszcie zimnego mleka rozpuścić mąkę ziemniaczaną i dodać do
gotującego się mleka cały czas mieszając.
Gdy masa przestygnie, wymieszać ją z serkiem mascarpone.
Ptysie przekroić na pół, posmarować kremem i posypać cukrem pudrem (ewentualnie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz