piątek, 18 marca 2016

Ptysie z kremem budyniowym

Ptysie z kremem budyniowym



Składniki – ptysie:

Mąka – 1 szklanka
Jajka – 4 sztuki
Masło – ½ kostki
Woda – 1 szklanka

Składniki – krem:

Mleko – 700 ml
Wanilia – 2 laski
Masło – 1 łyżka
Mąka ziemniaczana – 4 łyżki
Mascarpone – 250g
Cukier – ½ szklanki (cukier można zastąpić ksylitolem)

Wykonanie – ptysie:

W garnku roztopić masło, a następnie dodać do niego wodę. Do garnka wsypać mąkę i bardzo energicznie całość mieszać, aż masa będzie gładka, gęsta i będzie odchodzić od ścian garnka.
Następnie masę należy przełożyć do miski, a gdy wystygnie dodawać do niej po jednym jajku i mieszać (ręcznie lub mikserem).
Ciasto na ptysie przełożyć do rękawa cukierniczego i za jego pomocą wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy minimum 3cm.
Ciasto piec w 200 stopniach przez 20 minut, aż będą miały ładny złoty kolor.

Wykonanie – krem:

600 ml mleka zagotować razem z cukrem, masłem i nasionami laski wanilii. W reszcie zimnego mleka rozpuścić mąkę ziemniaczaną i dodać do gotującego się mleka cały czas mieszając.
Gdy masa przestygnie, wymieszać ją z serkiem mascarpone.

Ptysie przekroić na pół, posmarować kremem i posypać cukrem pudrem (ewentualnie).