niedziela, 20 marca 2016

Jajka faszerowane po włosku

Jajka faszerowane po włosku



Składniki:

Jajka – 6 sztuk
Szynka parmeńska – 3 plastry
Suszone pomidory – 6-7 sztuk
Ser Pecorino Romano -  4 łyżki startego
Suszona bazylia, sól, pieprz

Dodatkowo do przyozdobienia: kapary, płatki sera Pecorino i szynka parmeńska

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie, a następnie obieramy i przekrajamy na pół. Z jajek wyciągamy żółtka, które rozgniatamy widelcem z 2 łyżkami oleju z suszonych pomidorów. Do żółtek dodajemy drobno posiekane suszone pomidory, pokrojoną w kostkę szynkę parmeńską i starty ser. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią.

Jajka faszerujemy pastą i ozdabiamy kaparami, serem i szynką.