Hummus z pieczonym burakiem i czarnuszką
Składniki:
Ciecierzyca (nasiona suche) – 200g
Burak – 1 sztuka
Oliwa z oliwek – ½ szklanki Pasta tahini – 4 łyżki
Sok z 1 limonki
Czosnek – 1 ząbek (lub 2 mniejsze)
Kumin, sól
Woda, w której gotowała się ciecierzyca – ½ szklanki
Czarnuszka
Wykonanie:
Ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy przez 8h. Po tym czasie
gotujemy do miękkości.
W między czasie przygotowujemy buraka, którego zawijamy w
folię i pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut. Po upieczeniu obieramy go ze skóry i dodajemy
do humusu.
W blenderze miksujemy czosnek, ugotowaną ciecierzycę i buraka
z oliwą z oliwek i pastą tahini, a także z wodą w której gotowała się ciecierzyca.
Całość doprawiamy do smaku sokiem z limonki, solą i kuminem. W razie potrzeby,
gdy hummus jest bardzo gęsty dodajemy do niego oliwę lub wodę, w której
gotowała się ciecierzyca.
Gotowy hummus posypujemy czarnuszką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz