niedziela, 20 marca 2016

Hummus z pieczonym burakiem i czarnuszką

Hummus z pieczonym burakiem i czarnuszką



Składniki:

Ciecierzyca (nasiona suche) – 200g
Burak – 1 sztuka
Oliwa z oliwek – ½ szklanki Pasta tahini – 4 łyżki
Sok z 1 limonki
Czosnek – 1 ząbek (lub 2 mniejsze)
Kumin, sól
Woda, w której gotowała się ciecierzyca – ½ szklanki
Czarnuszka

Wykonanie:

Ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy przez 8h. Po tym czasie gotujemy do miękkości.
W między czasie przygotowujemy buraka, którego zawijamy w folię i pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut.  Po upieczeniu obieramy go ze skóry i dodajemy do humusu.

W blenderze miksujemy czosnek, ugotowaną ciecierzycę i buraka z oliwą z oliwek i pastą tahini, a także z wodą w której gotowała się ciecierzyca. Całość doprawiamy do smaku sokiem z limonki, solą i kuminem. W razie potrzeby, gdy hummus jest bardzo gęsty dodajemy do niego oliwę lub wodę, w której gotowała się ciecierzyca.
Gotowy hummus posypujemy czarnuszką