Hummus z pieczonym pasternakiem
Ciecierzyca (nasiona suche) – 200g
Pasternak (można zastąpić go pietruszką) – 1 sztuka
Oliwa z oliwek – ½ szklanki + 2 łyżki do pieczenia
pasternaku
Pasta tahini – 4 łyżki
Sok z 1 limonki
Czosnek – 1 ząbek (lub 2 mniejsze)
Kumin, sól
Woda, w której gotowała się ciecierzyca – ½ szklanki
Wykonanie:
Ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy przez 8h. Po tym czasie
gotujemy do miękkości.
W między czasie przygotowujemy pasternak – obieramy go ze
skóry, przekrajamy na pół i mieszamy z oliwą z oliwek i solą.
Pasternak pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut.
W blenderze miksujemy czosnek, ugotowaną ciecierzycę i
pasternak z oliwą z oliwek i pastą tahini, a także z wodą w której gotowała się
ciecierzyca. Całość doprawiamy do smaku sokiem z limonki, solą i kuminem. W
razie potrzeby, gdy hummus jest bardzo gęsty dodajemy do niego oliwę lub wodę,
w której gotowała się ciecierzyca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz