niedziela, 20 marca 2016

Hummus z pieczonym pasternakiem

Hummus z pieczonym pasternakiem



Składniki:

Ciecierzyca (nasiona suche) – 200g
Pasternak (można zastąpić go pietruszką) – 1 sztuka
Oliwa z oliwek – ½ szklanki + 2 łyżki do pieczenia pasternaku
Pasta tahini – 4 łyżki
Sok z 1 limonki
Czosnek – 1 ząbek (lub 2 mniejsze)
Kumin, sól
Woda, w której gotowała się ciecierzyca – ½ szklanki

Wykonanie:

Ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy przez 8h. Po tym czasie gotujemy do miękkości.
W między czasie przygotowujemy pasternak – obieramy go ze skóry, przekrajamy na pół i mieszamy z oliwą z oliwek i solą.
Pasternak pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut.
W blenderze miksujemy czosnek, ugotowaną ciecierzycę i pasternak z oliwą z oliwek i pastą tahini, a także z wodą w której gotowała się ciecierzyca. Całość doprawiamy do smaku sokiem z limonki, solą i kuminem. W razie potrzeby, gdy hummus jest bardzo gęsty dodajemy do niego oliwę lub wodę, w której gotowała się ciecierzyca.

Hummus można podać np. z waflami ryżowymi Sonko