Biała kiełbasa zapiekana z ziemniakami
Składniki:
Ziemniaki – 6 sztuk
Biała kiełbasa – 6 sztuk
Piwo – 100 ml
Musztarda dijon – 3 łyżki
Miód – 2 łyżki
Koperek – 1 pęczek
Pieprz, sól
Olej do posmarowania naczyń
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy, aż będą pół-twarde. Następnie
kroimy je w grube plastry i układamy w naczyniach do zapiekania (można w jednym
większym lub dla każdego osobno).
Na plastrach ziemniaków układamy kiełbaski. Całość
posypujemy solą i pieprzem.
W osobnym naczyniu przygotowujemy sos – piwo mieszamy z
miodem i musztardą.
Ziemniaki i kiełbaski polewamy sosem i zapiekamy w piekarniku
przez 30-45 minut ( w zależności od wielkości/grubości kiełbasy i ziemniaków)
aż będą miały złoty kolor.
Gotowe danie posypujemy świeżo posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz