niedziela, 20 marca 2016

Biała kiełbasa zapiekana z ziemniakami

Biała kiełbasa zapiekana z ziemniakami



Składniki:

Ziemniaki – 6 sztuk
Biała kiełbasa – 6 sztuk
Piwo – 100 ml
Musztarda dijon – 3 łyżki
Miód – 2 łyżki
Koperek – 1 pęczek
Pieprz, sól
Olej do posmarowania naczyń

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy, aż będą pół-twarde. Następnie kroimy je w grube plastry i układamy w naczyniach do zapiekania (można w jednym większym lub dla każdego osobno).
Na plastrach ziemniaków układamy kiełbaski. Całość posypujemy solą i pieprzem.
W osobnym naczyniu przygotowujemy sos – piwo mieszamy z miodem i musztardą.
Ziemniaki i kiełbaski polewamy sosem i zapiekamy w piekarniku przez 30-45 minut ( w zależności od wielkości/grubości kiełbasy i ziemniaków) aż będą miały złoty kolor.

Gotowe danie posypujemy świeżo posiekanym koperkiem.