Mazurek wielkanocny z powidłami z płatków róży i gorzką
czekoladą
Masło – 250g
Cytryna (skórka) – 1 sztuka
Cukier puder – 200g
Żółtko – 2 sztuki
Sól – szczypta
Składniki – masa marcepanowa do ozdobienia:
Surowa masa marcepanowa – 200g
Białka – 2 sztuki
Składniki – masa czekoladowa:
Czekolada gorzka – 200g
Miód – 2 łyżki
Śmietanka 30% - 150 ml
Masło – 20g
Cynamon – szczypta
Powidła z płatków róży – 4 łyżki
Dodatkowo: suszone owoce (np. suszone morele Kresto),
orzechy, migdały
Wykonanie – ciasto:
Miękkie masło połączyć z cukrem, startą skórką z cytryny,
mąką solą i żółtkami, a następnie zagnieść i wstawić do lodówki na 30 minut. Po
tym czasie rozwałkować na szerokość blachy do pieczenia i piec 20 minut w 180
stopniach.
Wykonanie – ozdoba z masy marcepanowej:
Masę marcepanową wymieszać z białkami i zagnieść na
jednolitą masę. Przy pomocy rękawa cukierniczego zrobić karbowany znaczek na
brzegach upieczonego ciasta. Następnie ciasto z masą marcepanową piec przez
10-15 minut w 180 stopniach ( masa powinna mieć złoty kolor). Gotowe ciasto
odstawić do wystudzenia.
Wykonanie – masa czekoladowa:
Śmietanę zagotować z cynamonem i miodem. Następnie zdjąć z
ognia i dodać do niej czekoladę, masło i powidła z płatków róży. Całość dokładnie
wymieszać.
Przygotowaną masę rozlać na podpieczony spód mazurka i ozdobić suszonymi owocami, orzechami i innymi dekoracjami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz