Mazurek wielkanocny z masą daktylową i koksem
Składniki – ciasto:
Masło – 250g
Cytryna (skórka) – 1 sztuka
Cukier puder – 200g
Żółtko – 2 sztuki
Sól – szczypta
Składniki – masa daktylowa:
Suszone daktyle – 2 szklanki
Kakao – 2 łyżki
Mleko – 1-2 łyżki
Orzechy nerkowce – ½ szklanki
Dodatkowo: wiórki kokosowe (np. firmy Kresto), orzechy
włoskie, daktyle
Wykonanie – ciasto:
Miękkie masło połączyć z cukrem, startą skórką z cytryny,
mąką solą i żółtkami, a następnie zagnieść i wstawić do lodówki na 30 minut. Po
tym czasie rozwałkować na szerokość blachy do pieczenia i piec 40 minut w 180
stopniach.
Wykonanie – masa daktylowa:
Wykonanie:
Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 1-2h aż zmiękną. Po
tym czasie zmiksować je na gładką masę z orzechami nerkowca i mlekiem. Dodać do
nich kakao i całość dokładnie wymieszać.
Schłodzić w lodówce.
Przygotowaną masę rozsmarować na upieczonym spodzie, posypać wiórkami kokosa i ozdobić suszonymi owocami, orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz