piątek, 25 marca 2016

Mazurek wielkanocny z masą daktylową i koksem



Mazurek wielkanocny z masą daktylową i koksem




Składniki – ciasto:

Masło – 250g
Cytryna (skórka) – 1 sztuka
Cukier puder – 200g
Żółtko – 2 sztuki
Sól – szczypta

Składniki – masa daktylowa:

Suszone daktyle – 2 szklanki
Kakao – 2 łyżki
Mleko – 1-2 łyżki
Orzechy nerkowce – ½ szklanki

Dodatkowo: wiórki kokosowe (np. firmy Kresto), orzechy włoskie, daktyle


Wykonanie – ciasto:

Miękkie masło połączyć z cukrem, startą skórką z cytryny, mąką solą i żółtkami, a następnie zagnieść i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na szerokość blachy do pieczenia i piec 40 minut w 180 stopniach.

Wykonanie – masa daktylowa:

Wykonanie:
Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 1-2h aż zmiękną. Po tym czasie zmiksować je na gładką masę z orzechami nerkowca i mlekiem. Dodać do nich kakao i całość dokładnie wymieszać.
Schłodzić w lodówce.
Przygotowaną masę rozsmarować na upieczonym spodzie, posypać wiórkami kokosa i ozdobić suszonymi owocami, orzechami.