piątek, 25 marca 2016

Focaccia z ziemniakami



Focaccia z ziemniakami



Składniki – 2 duże blachy:

Mąka pszenna typ 00 – 500g
Woda ciepła – 250ml
Oliwa z oliwek – 3-4 łyżki
Drożdże – 40g
Sól – 1.5 łyżeczki
Cukier – szczypta
Ziemniaki – 6-7 sztuk
Oliwa z oliwek do polania focacci – 4 łyżki
Rozmaryn – kilka gałązek (można użyć suszony)
Ser parmezan – 3 łyżki startego

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i soli. Następnie wymieszać z mąką i oliwą z oliwek. Zagnieść ciasto (najlepiej przy pomocy robota kuchennego) około 5 minut, tak aby odchodziło od ręki. Jeśli ciasto będzie zbyt twarde – dodać wody, zbyt rzadkie – dosypać mąki.
Następnie ciasto odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze raz zagnieść ciasto (około 1 minuty) i ponownie odstawić do wyrośnięcia na  pół godziny.
W między czasie ugotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie, a gdy będą już prawie miękkie (widelec powinien w nie wchodzić z delikatnym oporem) zdjąć z ognia, obrać i pokroić w cienkie plastry.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, każdą część rozwałkować na blasze i ponakłuwać widelcem. Na cieście ułożyć pokrojone plastry ziemniaków, posypać rozmarynem, serem i polać oliwą z oliwek.
Focaccie piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 30-40 minut, aż będzie miała złoty kolor.