wtorek, 29 marca 2016

Zapiekanka ryżowa z indykiem i papryką

Zapiekanka ryżowa z indykiem i papryką



Składniki – 1 porcja:

Polędwica z indyka – 100g
Papryka czerwona – ½ sztuki
Sól, pieprz, bazylia
Sos:
Bazylia suszona – 1 łyżeczka
Passata pomidorowa – 3 łyżki
Śmietana 30% - 1 łyżka
Jajko – 1 sztuka
Ser mozarella – 2 łyżki startego

Wykonanie:

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, a następnie przekładamy do naczynia do zapiekania.
Polędwicę z indyka kroimy w plastry, solimy, pieprzymy i nacieramy bazylią. Układamy na ryżu razem z pokrojoną w paski papryką.

Passatę pomidorową mieszamy ze śmietaną, jajkiem i bazylią. Ryż z mięsem zalewamy sosem i posypujemy startą mozarellą. Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut.