Filet z sandacza na warzywnym tagliatelle z grzybami
Składniki – 2 porcje:
Sandacz (filet) – 400g
Musztarda – 2 łyżki
Czosnek – 1 ząbek
Marchewki – 2 sztuki
Cukinia – 1 sztuka
Kapary – 2 łyżeczki
Grzyby np. borowiki – 3 sztuki
Masło – 2-3 łyżki
Białe wino – 120ml
Sól, pieprz, papryka wędzona
Oliwa – 1 łyżka do warzyw + do smażenia ryby
Koperek, kiełki do dekoracji
Wykonanie:
Sandacza porcjujemy i każdą porcję smarujemy musztardą,
nacieramy czosnkiem i przyprawiamy solą i pieprzem.
Marchewkę obieramy ze skóry i przy pomocy obieraczki kroimy
w cienkie paski. W takie same paski kroimy też cukinię. Warzywa mieszamy z
oliwą, solą, pieprzem i wędzoną papryką.
Grzyby czyścimy i kroimy w paski.
Na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła, a następnie podsmażamy
na nim krótko grzyby, dodajemy warzywa i całość podlewamy winem, które redukujemy
na bardzo mocnym ogniu przez 2-3 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy
z kaparami.
W między czasie rozgrzewamy drugą patelnię, na której
smażymy sandacza (na rozgrzanym oleju od strony skóry przez 5 minut). Pod koniec
smażenia na rybie układamy małe plasterki masła, a gdy się roztopią,
przekładamy rybę na drugą stronę i smażymy przez 2-3 minuty.
Na talerzu układamy tagliatelle warzywne z grzybami, a na nim sandacza. Całość dekorujemy kiełkami i koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz