Tarta z polenty z brokułami, szynką i pesto z suszonych
pomidorów
Składniki – spód:
Polenta (kaszka kukurydziana) – 100g
Woda – 1 szklanka
Oliwa – 1 łyżka
Jajko – 1 łyżka
Mąka kukurydziana lub z ciecierzycy – 3 łyżki
Sól, pieprz, oregano suszone
Składniki – pesto:
Suszone pomidory – 1 słoiczek
Czosnek – 1 ząbek
Orzechy włoskie – 1 garść
Orzechy nerkowce – 1 garść
Ser parmezan – 2 łyżki startego
Ser pecorino Romano – 2 łyżki startego
Sól – szczypta
Olej z suszonych pomidorów Ponti
Oliwa z oliwek – 3-4 łyżki
Dodatkowo:
Brokuły – 500g
Szynka parmeńska – 5 plastrów
Pomidory – 3 sztuki
Ser parmezan – ½ szklanki startego
Ser camembert (opcjonalnie) – 100g
Suszona bazylia, oregano
Wykonanie – spód tarty:
Wodę zagotować z 1 łyżeczką soli i oliwą. Następnie do
gotującej się wody wsypać polentę i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Odstawić do wystygnięcia. Gdy
kaszka będzie już chłodna, dodać jajo i mąkę i dokładnie wymieszać.
Następnie dokładnie wysmarować tłuszczem foremkę to tarty
(lub użyć papieru do pieczenia) i wyłożyć na nią kaszę. Rozprowadzić równo w
formie i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25-30 minut.
W między czasie przygotować pozostałe składniki i pesto.
Wykonanie – pesto:
W blenderze zmiksować wszystkie składniki tj. suszone
pomidory, czosnek, orzechy. Następnie dodać starty ser, sól i oliwę. Całość
dokładnie wymieszać.
Brokuły zblanszować i wymieszać z pokrojonymi w ćwiartki
pomidorami, szynką i 3 łyżami pesto.
Pozostałym pesto posmarować spód podpieczonej tarty i
posypać 2 łyżkami startego parmezanu. Następnie wyłożyć na tartę brokuły,
szynkę i pomidory. Całość posypać ziołami i serem (opcjonalnie można
wykorzystać ser camembert). Całość piec przez 45 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz