piątek, 8 kwietnia 2016

Krem chałwowy a’la tiramisu z owocami



Krem chałwowy a’la tiramisu z owocami




Składniki – krem:

Śmietana kremówka 30% - 600 ml
Chałwa waniliowa – 300g
Chałwa kakaowa – 300g
Ser mascarpone – 500g

Dodatkowo:

Espresso – 1 filiżanka
Podłużne biszkopty
Owoce – maliny, borówki

Wykonanie:

Śmietanę kremówkę zagotować, a następnie zdjąć z ognia i dodać do niej pokrojoną w kostkę chałwę. Pozostawić na 2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Następnie chałwę zmiksować ze śmietanką i wstawić do lodówki na całą noc (8h). Po tym czasie krem wymieszać z mascarpone.

W naczyniu układać warstwami krem – namoczone w kawie biszkopty – krem. Deser udekorować świeżymi owocami.