Krem chałwowy a’la tiramisu z owocami
Składniki – krem:
Śmietana kremówka 30% - 600 ml
Chałwa waniliowa – 300g
Chałwa kakaowa – 300g
Ser mascarpone – 500g
Dodatkowo:
Espresso – 1 filiżanka
Podłużne biszkopty
Owoce – maliny, borówki
Wykonanie:
Śmietanę kremówkę zagotować, a następnie zdjąć z ognia i
dodać do niej pokrojoną w kostkę chałwę. Pozostawić na 2 godziny, mieszając od
czasu do czasu. Następnie chałwę zmiksować ze śmietanką i wstawić do lodówki na
całą noc (8h). Po tym czasie krem wymieszać z mascarpone.
W naczyniu układać warstwami krem – namoczone w kawie biszkopty
– krem. Deser udekorować świeżymi owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz