piątek, 8 kwietnia 2016

Kolendrowy kurczak z dynią i bakłażanem



Kolendrowy kurczak z dynią i bakłażanem




Składniki – 4 porcje:

Pierś z kurczaka – 400g
Dynia – 500g
Bakłażan – 1 sztuka
Kolendra – 2 pęczki
Czosnek – 4 ząbki
Imbir – kawałek 3cm
Cebula – 1 sztuka
Passata pomidorowa – 1 szklanka
Orzechy nerkowce – ½ szklanki
Przyprawy: sól, chaat masala, chicken masala
Jogurt naturalny gęsty – 3 łyżki
Olej do smażenia – 2-3 łyżki

Wykonanie:

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w równą kostkę. Następnie wymieszać ze startym korzeniem imbiru (1cm), 2 ząbkami czosnku (przeciśnięte), 1 łyżeczką chaat masala i jogurtem naturalnym. Odstawić do lodówki na minimum 4-5 godzin do zamarynowania.
W międzyczasie kolendrę zmiksować z pozostałym czosnkiem, imbirem i orzechami nerkowca. Dynię i bakłażana pokroić w kostkę.
Na patelni podsmażyć drobno posiekaną cebulkę razem z ½ łyżeczki chaat masala. Do cebuli dodać zmiksowaną z orzechami kolendrę i pokrojone w kostkę warzywa. Całość zalać ½ szklanki wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Na osobnej patelni podsmażyć zamarynowaną pierś z kurczaka, a następnie dodać ją do duszących się warzyw razem z passatą pomidorową. Wszystkie składniki dusić na małym ogniu przez minimum godzinę, a następnie doprawić do smaku solą i przyprawami – chaat masala i chicken masala.
Kurczaka podawać z ryżem np. firmy Britta  lub plackami hinduskimi.