piątek, 8 kwietnia 2016

Dal z soczewicy z bakłażanem i fasolką szparagową



Dal z soczewicy z bakłażanem i fasolką szparagową




Składniki:

Soczewica brązowa – ½ szklanki
Bakłażan – 1 sztuka
Fasolka szparagowa (można użyć mrożonej) – 2 szklanki
Pomidory w puszce – 1 sztuka
Czosnek – 3 ząbki
Cebula – 1 sztuka
Imbir – 3cm kawałek
Przyprawy: sól, Chana Dal Masala
Olej rzepakowy – 1 łyżka

Wykonanie:

Brązową soczewicę gotujemy z dodatkiem ½ łyżeczki przyprawy Chana dal masala, aż będzie miękka (czerwona soczewica mięknie znacznie szybciej, wiec nie ma potrzeby gotować jej wcześniej).
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim pokrojoną drobno cebulę, a gdy będzie już złota dodajemy przeciśnięty czosnek, starty imbir i 1 łyżeczkę przyprawy.
Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana i całość smażymy przez 5-7 minut. Do bakłażana dodajemy soczewicę czerwoną i brązową, fasolkę szparagową (jeśli używamy świeżej, to należy ją wcześniej ugotować), pomidory w puszce i 1 szklankę wody. Całość dusimy pod przykryciem przez minimum godzinę, a pod koniec doprawiamy do smaku solą i przyprawą.
Danie najlepiej smakuje z plackami hinduskimi.