poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Sałatka z kaszy jaglanej, buraka i sera korycińskiego


Sałatka z kaszy jaglanej, buraka i sera korycińskiego



Składniki – 2 porcje:

Kasza jaglana – 100g
Burak – 2 sztuki
Kiełki rzodkiewki – 3-4 łyżki
Pomidory koktajlowe – kilka sztuk
Chrzan – ½ łyżeczki (opcjonalnie)
Ser koryciński – 2 garści pokrojonego w kostkę
Mix sałata - garść

Sos:

Sok z ½ limonki
Miód – 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek – 1 łyżka



Wykonanie:

Buraki myjemy, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut (aż będę miękkie). Kaszę gryczaną płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie upieczone buraki obieramy i kroimy w kostkę, mieszamy z kaszą, startym chrzanem (opcjonalnie, jeśli ktoś lubi), pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i sałatą.  Całość polewamy sosem (wymieszać należy sok z limonki z miodem i oliwą) i posypujemy serem. Sałatkę dekorujemy kiełkami.