Sałatka z kaszy jaglanej, buraka i sera korycińskiego
Składniki – 2 porcje:
Kasza jaglana – 100g
Burak – 2 sztuki
Kiełki rzodkiewki – 3-4 łyżki
Pomidory koktajlowe – kilka sztuk
Chrzan – ½ łyżeczki (opcjonalnie)
Ser koryciński – 2 garści pokrojonego w kostkę
Mix sałata - garść
Sos:
Sok z ½ limonki
Miód – 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Wykonanie:
Buraki myjemy, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut (aż będę miękkie). Kaszę gryczaną
płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie upieczone buraki
obieramy i kroimy w kostkę, mieszamy z kaszą, startym chrzanem (opcjonalnie, jeśli
ktoś lubi), pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i sałatą. Całość polewamy sosem
(wymieszać należy sok z limonki z miodem i oliwą) i posypujemy serem. Sałatkę dekorujemy
kiełkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz