piątek, 15 kwietnia 2016

Burgery z omletem jajecznym, burakami i awokado



Burgery z omletem jajecznym, burakami i awokado




Składniki – bułeczki – 6 sztuk:

Mąka pszenna – 400g
Mąka żytnia – 200g
Drożdże – 20g
Woda – 400ml
Olej rzepakowy – 50ml
Sól – 1 łyżeczka
Cukier – ½ łyżeczki
Żółtko – 1 sztuka
Sezam do posypania
+ białko do posmarowania

Składniki:

Jajka – 5 sztuk
Mleko – 3 łyżki
Buraki – 2 sztuki
Awokado – 1 sztuka
Pomidory – 3 sztuki
Sałata, kiełki
Sól, pieprz, ulubione zioła

Składniki - sos:

Musztarda np. miodowa – 4 łyżki
Jogurt naturalny – 4 łyżki
Passata pomidorowa – 4 łyżki
Czosnek – 2 ząbki


Wykonanie – bułki:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i soli. Do dużego naczynia przesiewamy mąkę pszenną i żytnią, dodajemy zaczyn z drożdży, olej i żółtko jaja. Ciasto zagniatamy tak długo, aż zacznie „odchodzić od ręki”.. Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie formujemy ręką kulki i układamy w odstępach na blasze. Bułeczki smarujemy białkiem jaja  i posypujemy sezamem
Pieczemy przez około 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone – patyczek musi być suchy.

Wykonanie – burgery:

Przygotowanie burgerów rozpoczynamy od upieczenia w piekarniku buraków zawiniętych w folię aluminiową. Buraki pieczemy przez 45-50 minut (w zależności od wielkości) w 180 stopniach. Następnie studzimy, obieramy i kroimy w cienkie plastry.
Jajka mieszamy z mlekiem i ulubionymi przyprawami. Ciasto dzielimy na 3 porcje i każdą porcję smażymy na patelni delikatnie posmarowanej olejem. Gotowe omlety kroimy na pół i każdą połówkę wykorzystujemy do hamburgera.
Sos przygotowujemy mieszając musztardę z jogurtem, passatą pomidorową i czosnkiem. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.

Upieczone bułki kroimy na pół i i grillujemy. Na bułce układamy warstwami sałatę, sos, omlet, buraka, awokado pokrojone w plastry, pomidory, kiełki.