Burgery z omletem jajecznym, burakami i awokado
Składniki – bułeczki – 6 sztuk:
Mąka pszenna – 400g
Mąka żytnia – 200g
Drożdże – 20g
Woda – 400ml
Olej rzepakowy – 50ml
Sól – 1 łyżeczka
Cukier – ½ łyżeczki
Żółtko – 1 sztuka
Sezam do posypania
+ białko do posmarowania
Składniki:
Jajka – 5 sztuk
Mleko – 3 łyżki
Buraki – 2 sztuki
Awokado – 1 sztuka
Pomidory – 3 sztuki
Sałata, kiełki
Sól, pieprz, ulubione zioła
Składniki - sos:
Musztarda np. miodowa – 4 łyżki
Jogurt naturalny – 4 łyżki
Passata pomidorowa – 4 łyżki
Czosnek – 2 ząbki
Wykonanie – bułki:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej
wodzie z dodatkiem cukru i soli. Do dużego naczynia przesiewamy mąkę pszenną i
żytnią, dodajemy zaczyn z drożdży, olej i żółtko jaja. Ciasto zagniatamy tak
długo, aż zacznie „odchodzić od ręki”.. Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu
na około godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie formujemy ręką kulki
i układamy w odstępach na blasze. Bułeczki smarujemy białkiem jaja i posypujemy sezamem
Pieczemy przez około 25 - 30 minut
w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest
już upieczone – patyczek musi być suchy.
Wykonanie – burgery:
Przygotowanie burgerów rozpoczynamy od upieczenia w
piekarniku buraków zawiniętych w folię aluminiową. Buraki pieczemy przez 45-50
minut (w zależności od wielkości) w 180 stopniach. Następnie studzimy, obieramy
i kroimy w cienkie plastry.
Jajka mieszamy z mlekiem i ulubionymi przyprawami. Ciasto
dzielimy na 3 porcje i każdą porcję smażymy na patelni delikatnie posmarowanej
olejem. Gotowe omlety kroimy na pół i każdą połówkę wykorzystujemy do
hamburgera.
Sos przygotowujemy mieszając musztardę z jogurtem, passatą
pomidorową i czosnkiem. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi
przyprawami.
Upieczone bułki kroimy na pół i i grillujemy. Na bułce
układamy warstwami sałatę, sos, omlet, buraka, awokado pokrojone w plastry,
pomidory, kiełki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz