Klasyczne burgery
Składniki – bułeczki – 6 sztuk:
Mąka pszenna – 400g
Mąka żytnia – 200g
Drożdże – 20g
Woda – 400ml
Olej rzepakowy – 50ml
Sól – 1 łyżeczka
Cukier – ½ łyżeczki
Żółtko – 1 sztuka
Sezam do posypania
+ białko do posmarowania
Składniki:
Mięso mielone wołowe (lub wieprzowo-wołowe) – 800g
Jajko – 1 sztuka
Czosnek – 2 ząbki
Sól, pieprz
Natka pietruszki – 1 pęczek
Sos:
Musztarda np. miodowa – 4 łyżki
Jogurt naturalny – 4 łyżki
Passata pomidorowa – 4 łyżki
Czosnek – 2 ząbki
Dodatkowo:
Ser – 6 plastrów
Sałata
Pomidory – 3 sztuki
Kiełki
Wykonanie – bułki:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej
wodzie z dodatkiem cukru i soli. Do dużego naczynia przesiewamy mąkę pszenną i
żytnią, dodajemy zaczyn z drożdży, olej i żółtko jaja. Ciasto zagniatamy tak
długo, aż zacznie „odchodzić od ręki”.. Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu
na około godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie formujemy ręką kulki
i układamy w odstępach na blasze. Bułeczki smarujemy białkiem jaja i posypujemy sezamem
Pieczemy przez około 25 - 30 minut
w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest
już upieczone – patyczek musi być suchy.
Wykonanie – burgery:
Sos przygotowujemy mieszając musztardę z jogurtem, passatą
pomidorową i czosnkiem. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi
przyprawami.
Mięso mieszamy z jajkiem, drobno posiekanym czosnkiem, natką
pietruszki i przyprawami. Formujemy 6 kotletów wielkościowo zbliżonych do
bułek, które grillujemy. Pod koniec grillowania, na każdym kotlecie układamy
ser, tak aby się roztopił.
Upieczone bułki kroimy na pół i i grillujemy. Na bułce
układamy warstwami sałatę, sos, burgera z serem, pomidory.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz