piątek, 15 kwietnia 2016

Klasyczne burgery



Klasyczne burgery




Składniki – bułeczki – 6 sztuk:

Mąka pszenna – 400g
Mąka żytnia – 200g
Drożdże – 20g
Woda – 400ml
Olej rzepakowy – 50ml
Sól – 1 łyżeczka
Cukier – ½ łyżeczki
Żółtko – 1 sztuka
Sezam do posypania
+ białko do posmarowania

Składniki:

Mięso mielone wołowe (lub wieprzowo-wołowe) – 800g
Jajko – 1 sztuka
Czosnek – 2 ząbki
Sól, pieprz
Natka pietruszki – 1 pęczek

Sos:

Musztarda np. miodowa – 4 łyżki
Jogurt naturalny – 4 łyżki
Passata pomidorowa – 4 łyżki
Czosnek – 2 ząbki

Dodatkowo:

Ser – 6 plastrów
Sałata
Pomidory – 3 sztuki
Kiełki


Wykonanie – bułki:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i soli. Do dużego naczynia przesiewamy mąkę pszenną i żytnią, dodajemy zaczyn z drożdży, olej i żółtko jaja. Ciasto zagniatamy tak długo, aż zacznie „odchodzić od ręki”.. Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie formujemy ręką kulki i układamy w odstępach na blasze. Bułeczki smarujemy białkiem jaja  i posypujemy sezamem
Pieczemy przez około 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone – patyczek musi być suchy.

Wykonanie – burgery:

Sos przygotowujemy mieszając musztardę z jogurtem, passatą pomidorową i czosnkiem. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
Mięso mieszamy z jajkiem, drobno posiekanym czosnkiem, natką pietruszki i przyprawami. Formujemy 6 kotletów wielkościowo zbliżonych do bułek, które grillujemy. Pod koniec grillowania, na każdym kotlecie układamy ser, tak aby się roztopił.
Upieczone bułki kroimy na pół i i grillujemy. Na bułce układamy warstwami sałatę, sos, burgera z serem, pomidory.