piątek, 15 kwietnia 2016

Wiosenna tarta z botwinką i kozim serem



Tarta z botwinką, cukinią i kozim serem




Składniki - ciasto:

Mąka pszenna – 2 szklanki
Żółtko jaja – 1 sztuka
Masło – ½ kostki
Sól – 1 łyżeczka
Proszek do pieczenia – szczypta

Składniki:

Jajka – 2 sztuki
Ser ricotta – 3 łyżki
Śmietana 12% - 2 łyżki
Cukinia – 1 mała sztuka
Ser kozi – 150g
Botwinka – 1 pęczek
Koperek – 3 łyżki posiekanego
Czosnek – 2 ząbki
Sól, pieprz
Miód – 2 łyżki


Wykonanie – ciasto:

Mąkę przesiać, połączyć z solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać żółtko jaja i zimne masło. Zagnieść ciasto, które następnie schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty.
Ciasto podpiec w piekarniku w 180 stopniach przez około 15-20 minut.

Wykonanie:

Jajka wymieszać z serem ricotta, śmietaną i posiekanym koperkiem. Dodać przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. 
Na podpieczoną tartę wyłożyć pokrojoną w kostkę cukinię, posiekaną botwinkę i plastry koziego sera. Całość zalać wymieszanymi jajkami, śmietaną i ricottą. Piec w piekarniku przez 45-50 minut. Całość posypać posiekanym szczypiorkiem.