poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Ravioli z ricottą, łososiem, truflą i płynnym żółtkiem



Ravioli z ricottą, łososiem, truflą i płynnym żółtkiem




Składniki – 4 porcje:
Składniki – ciasto:

Mąka typu 00 – 250g
Żółtka – 2 sztuki
Olej – 1 łyżka
Sól – 1 łyżeczka
Ciepła woda

Składniki – farsz:

Ser ricotta – 250g
Parmezan – ½ szklanki startego
Łosoś np. wędzony – 50g
Żółtka – 4 sztuki
Trufla czarna – 1 sztuka
Sól, pieprz, bazylia

Dodatkowo trufla do ozdobienia i pesto (np. z natki pietruszki)

Wykonanie – ciasto:

Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Dodać do niej olej i żółtka, a następnie stopniowo dolewać wodę zagniatając ciasto, tak aby miało odpowiednią konsystencję. Gotowe ciasto odłożyć na 2-3 godziny zawinięte w folię, tak aby odpoczęło.

Wykonanie – farsz:

Ser ricotta wymieszać z parmezanem i drobno pokrojonym łososiem. Do farszu zetrzeć truflę. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią (świeżą lub suszoną).

Wykonanie – ravioli:

Ciasto rozwałkować na cienki placek (można do tego użyć maszynki do makaronu) uważając, aby nie podsypywać ciasta zbyt mocno mąką. Z ciasta wykroić 8 kółek równej wielkości.
Na 4 kółkach ułożyć po środku farsz i za pomocą łyżki lub rąk zrobić w nim zagłębienie na żółtko.
Oddzielić białko od żółtka i w każdym zagłębieniu farszu umieścić pełne, nierozlane żółtko. Następnie brzegi ciasta posmarować białkiem i przykryć krążkami ciasta. Dokładnie zlepić brzegi.
Każde ravioli gotować osobo w osolonej wodzie przez około 10 minut. 

Ravioli posypać startą truflą, polać ulubioną oliwą lub palonym masłem i udekorować pesto.