Ravioli z ricottą, łososiem, truflą i płynnym żółtkiem
Składniki – 4 porcje:
Składniki – ciasto:
Mąka typu 00 – 250g
Żółtka – 2 sztuki
Olej – 1 łyżka
Sól – 1 łyżeczka
Ciepła woda
Składniki – farsz:
Ser ricotta – 250g
Parmezan – ½ szklanki startego
Łosoś np. wędzony – 50g
Żółtka – 4 sztuki
Trufla czarna – 1 sztuka
Sól, pieprz, bazylia
Dodatkowo trufla do ozdobienia i pesto (np. z natki pietruszki)
Wykonanie – ciasto:
Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Dodać do niej olej i żółtka, a następnie
stopniowo dolewać wodę zagniatając ciasto, tak aby miało odpowiednią
konsystencję. Gotowe ciasto odłożyć na 2-3 godziny zawinięte w folię, tak aby
odpoczęło.
Wykonanie – farsz:
Ser ricotta wymieszać z parmezanem i drobno pokrojonym łososiem. Do
farszu zetrzeć truflę. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i
bazylią (świeżą lub suszoną).
Wykonanie – ravioli:
Ciasto rozwałkować na cienki placek (można do tego użyć maszynki do makaronu)
uważając, aby nie podsypywać ciasta zbyt mocno mąką. Z ciasta wykroić 8 kółek
równej wielkości.
Na 4 kółkach ułożyć po środku farsz i za pomocą łyżki lub rąk zrobić w
nim zagłębienie na żółtko.
Oddzielić białko od żółtka i w każdym zagłębieniu farszu umieścić
pełne, nierozlane żółtko. Następnie brzegi ciasta posmarować białkiem i
przykryć krążkami ciasta. Dokładnie zlepić brzegi.
Każde ravioli gotować osobo w osolonej wodzie przez około 10 minut.
Ravioli posypać startą truflą, polać ulubioną oliwą lub palonym masłem i udekorować pesto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz