środa, 15 czerwca 2016

Sałatka z młodych ziemniaczków i szparagów z jajkiem i łososiem



Sałatka z młodych ziemniaczków i szparagów z jajkiem i łososiem




Składniki:

Młode ziemniaczki – 20 sztuk (małe)
Szparagi zielone – 1 pęczek
Rzodkiewki – 7 sztuk
Łosoś wędzony – 100g
Jajka – 4-5 sztuk
Koperek
Sól, pieprz

Składniki – sos:

Kolendra – ½ szklanki
Natka pietruszki – ½ pęczka
Jogurt naturalny (gęsty) – 2-3 łyżki
Sól – szczypta
Kumin – ½ łyżeczki
Papryczka chili – szczypta

Wykonanie – sos:

W blenderze zmiksować na gładki krem świeżą kolendrę, natkę pietruszki (same liście) z jogurtem naturalnym. Sos doprawić do smaku solę, kuminem i papryczką chili.

Wykonanie – sałatka:

Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie. W między czasie szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i zblanszować. Jajka ugotować na twardo, a następnie pokroić w ćwiartki. Szparagi wymieszać z ziemniakami, pokrojonymi w plastry rzodkiewkami, jajkiem i łososiem wędzonym. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie polać sosem i posypać posiekanym koperkiem.