Sałatka z młodych ziemniaczków i szparagów z jajkiem i
łososiem
Młode ziemniaczki – 20 sztuk (małe)
Szparagi zielone – 1 pęczek
Rzodkiewki – 7 sztuk
Łosoś wędzony – 100g
Jajka – 4-5 sztuk
Koperek
Sól, pieprz
Składniki – sos:
Kolendra – ½ szklanki
Natka pietruszki – ½ pęczka
Jogurt naturalny (gęsty) – 2-3 łyżki
Sól – szczypta
Kumin – ½ łyżeczki
Papryczka chili – szczypta
Wykonanie – sos:
W blenderze zmiksować na gładki krem świeżą kolendrę, natkę
pietruszki (same liście) z jogurtem naturalnym. Sos doprawić do smaku solę,
kuminem i papryczką chili.
Wykonanie – sałatka:
Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie. W między czasie
szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i zblanszować. Jajka ugotować na
twardo, a następnie pokroić w ćwiartki. Szparagi wymieszać z ziemniakami,
pokrojonymi w plastry rzodkiewkami, jajkiem i łososiem wędzonym. Doprawić do smaku
solą i pieprzem, a następnie polać sosem i posypać posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz