Składniki – poliki:
Poliki wołowe – 1 kg
Seler naciowy – 2-3 łodygi
Seler korzeniowy – ½ sztuki
Marchew – 1 sztuka
Cebula – 2 sztuki
Czosnek – 3 ząbki
Liść laurowy – 2 sztuki
Ziele angielskie – 2 ziarna
Czerwone wytrawne wino – 200ml
Sól, pieprz
Olej rzepakowy – 2 łyżki
Składniki – puree z pietruszki:
Pietruszka – 4 duże sztuki
Mleko – 1 szklanka
Sól, pieprz
Składniki – knedel:
Mąka pszenna – 500g
Drożdże – 20g
Cukier – szczypta
Sól – 1 łyżeczka
Oliwa – 1 łyżka
Woda
Składniki – pieczone warzywa:
Młode marchewki – 5 sztuk
Rabarbar – 2 łodygi
Pasta sezamowa tahini – 1 łyżka
Miód – 1 łyżka
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Dodatkowo:
Pistacje – 1 szklanka
Wykonanie – poliki:
Warzywa obieramy i kroimy w grube plastry. Na patelni
rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim poliki. Gdy będą już przyrumienione
dodajemy do nich warzywa i całość smażymy przez 4-5 minut. Po tym czasie
podlewamy wszystko winem i redukujemy na dużym ogniu przez kolejne 5 minut. Następnie
mięso i warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy powstałym sosem
i pieczemy przez 3 godziny w 180 stopniach.
Gdy mięso będzie już miękkie doprawiamy je solą i pieprzem.
Wykonanie – puree z pietruszki:
Pietruszkę gotujemy w mleku, a gdy będzie już miękka
miksujemy na gładkie puree i przecieramy przez sitko.
Wykonanie – knedel:
W misce rozpuszczamy drożdże z cukrem w 3 łyżkach wody.
Następnie dodajemy oliwę, sól i mąkę. Całość mieszamy i dolewamy stopniowo wodę
(około 1 szklanki). Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta drożdżowego –
zagniatamy je tak długo, aż będzie „odchodzić” od ręki. Następnie odstawiamy do
wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta formujemy wałek
(coś na kształt chleba ciabatta) i przekładamy do naczynia do gotowania na
parze. Knedla gotujemy na parze przez około 20-25 minut.
Wykonanie – pieczone warzywa:
Pastę sezamową mieszamy z miodem i oliwą z oliwek. Umytą
marchewkę i rabarbar mieszamy z sosem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz