Gołąbki z kaszą jęczmienną, ryżem i mięsem
Składniki:
Młoda kapusta – 1 główka
Ryż – 200g
Kasza pęczak – 100g
Mięso mielone drobiowe – 500g
Marchew – 1 sztuka
Cebula – ½ sztuki
Czosnek – 2 ząbki
Natka pietruszki – ½ pęczka
Masło – 1 łyżka
Sól, pieprz, oliwa
Składniki – sos pomidorowy:
Przecier pomidorowy (passata) – 1 szklanka
Masło – 1 łyżka
Mąka – 1 łyżka
Mleko – 3 łyżki
Koperek – ½ pęczka
Sól, pieprz
Wykonanie – gołąbki:
Kapustę sparzyć i delikatnie odkrajać liście. Ryż i kaszę
ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem masła. Na patelni rozgrzać oliwę i
podsmażyć na niej drobno posiekaną cebulkę i startą na grubych oczkach
marchewkę. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki – cebulę, marchewkę,
kaszę, ryż i mięso. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, czosnek i
przyprawy. Całość dokładnie wymieszać.
Na liściach układać farsz i zawijać gołąbki. Następnie
ułożyć je w naczyniu do zapiekania, zalać 1 szklanką bulionu lub wody, przykryć
największymi liśćmi kapusty i piec przez 1,5h.
Wykonanie – sos:
W garnku roztopić masło i wymieszać energicznie z mąką, tak
jak przygotowuje się zasmażkę. Następnie zdjąć garnek z ognia i energicznie
mieszając dolewać mleka. Gdy powstanie kremowy sos, dodać do niego przecier
pomidorowy i posiekany koperek. Całość wymieszać i gotować na małym ogniu mieszając
od czasu do czasu. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gołąbki podawać polane sosem pomidorowym :) tak smakują najlepiej!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz