poniedziałek, 20 czerwca 2016

Gołąbki z kaszą jęczmienną, ryżem i mięsem



Gołąbki z kaszą jęczmienną, ryżem i mięsem



Składniki:

Młoda kapusta – 1 główka
Ryż – 200g
Kasza pęczak – 100g
Mięso mielone drobiowe – 500g
Marchew – 1 sztuka
Cebula – ½ sztuki
Czosnek – 2 ząbki
Natka pietruszki – ½ pęczka
Masło – 1 łyżka
Sól, pieprz, oliwa

Składniki – sos pomidorowy:

Przecier pomidorowy (passata) – 1 szklanka
Masło – 1 łyżka
Mąka – 1 łyżka
Mleko – 3 łyżki
Koperek – ½ pęczka
Sól, pieprz

Wykonanie – gołąbki:

Kapustę sparzyć i delikatnie odkrajać liście. Ryż i kaszę ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem masła. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej drobno posiekaną cebulkę i startą na grubych oczkach marchewkę. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki – cebulę, marchewkę, kaszę, ryż i mięso. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, czosnek i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać.
Na liściach układać farsz i zawijać gołąbki. Następnie ułożyć je w naczyniu do zapiekania, zalać 1 szklanką bulionu lub wody, przykryć największymi liśćmi kapusty i piec przez 1,5h.

Wykonanie – sos:

W garnku roztopić masło i wymieszać energicznie z mąką, tak jak przygotowuje się zasmażkę. Następnie zdjąć garnek z ognia i energicznie mieszając dolewać mleka. Gdy powstanie kremowy sos, dodać do niego przecier pomidorowy i posiekany koperek. Całość wymieszać i gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Gołąbki podawać polane sosem pomidorowym :) tak smakują najlepiej!