Pęczotto z botwinką i kozim serem
Składniki – 2 porcje:
Pęczak – 200g
Marchewka – 1/3 sztuki
Cebula – 1/3 sztuki
Seler naciowy – ½ łodygi
Czosnek – 2 ząbki
Wywar warzywny z: 1
marchewka, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego + 2 szklanki wody
Wino białe wytrawne – 150ml
Masło – 1 łyżka
Ser parmezan – 1 łyżka potartego
Botwinka – 1 pęczek
Burak – ½ sztuki
Kozi ser – 100g
Orzechy włoskie – 2 łyżki
posiekanych
Oliwa do smażenia
Sól, pieprz
Świeży tymianek
Wykonanie:
Gotujemy wywar z 1 marchewki, 1
cebuli i 2 łodyg selera naciowego.
W między czasie drobno siekamy
1/3 marchewki, 1/3 cebuli i ½ łodygi selera. Składniki podsmażamy na rozgrzanej
oliwie z oliwek z czosnkiem, uważając aby czosnek się nie przypalił. Następnie
dodajemy pęczak i prażymy, aż stanie się delikatnie przezroczysty.
Pęczak rozkładamy równomiernie na patelni i zalewamy
wywarem warzywnym. Sprawdzamy czy wywar dokładnie zakrywa kaszę. NIE
MIESZAMY!!!
Przykrywamy pęczak i pozostawiamy
na wolnym ogniu, aby wchłonął całą wodę. W połowie gotowania dodajemy drobno
posiekaną botwinkę i startego na tarce buraka. Pod koniec gotowania dolewamy do
kaszy białe wino. Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy do całkowitego
wchłonięcia płynu.
Kiedy tak się stanie, dodajemy
masło, posiekane orzechy włoskie, połowę koziego sera i starty parmezan.
Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz