sobota, 25 czerwca 2016

Sałatka z serem halloumi, kalmarami i granatem



Sałatka z serem halloumi, kalmarami i granatem


Składniki:

Sałata rzymska – 2 główki
Papryka czerwona – 2 sztuki
Pomidor – 2 sztuki
Granat – ½ sztuki
Ser halloumi – 200g
Kalmary baby – 10 sztuk
Sezam czarny i biały

Składniki – sos:

Miód – 1 łyżka
Sok z ½ cytryny
Oliwa z oliwek – 1 łyżka

Wykonanie – sałatka:

Paprykę umyć, pokroić w kostkę i piec przez 30 minut w 180 stopniach. Ser halloumi pokroić w plastry i ugrillować. Kalmary oczyścić, pokroić i grillować przez 1 minutę.
W naczyniu układać warstwami liście sałaty, plastry pomidora, pieczoną paprykę, ser i kalmary. Całość posypać granatem i sezamem. Polać sosem przygotowanym z miodu, soku z cytryny i oliwy. 
Sałatkę podawać z grzankami.