Kuchnia Bliskiego Wschodu to wspólne
biesiadowanie przy daniach pełnych, smaków, aromatów i kolorów. Żadna uczta nie może się obejść bez popularnych Mezze - hummusu, pasty z pieczonej papryki, sałatki tabbouleth. Do tego pyszne pieczone mięsa, chlebki pita, ryż lub kuskus.
Zapraszam Was po przepisy, które przeniosą Was w krainę 1001 nocy.
Od 4 lica rozpocznie się Tydzień Orientalny w Lidlu! Więc jeśli jeszcze nie mieliście okazji poznać kuchni Bliskiego Wschodu to wybierzcie się na zakupy, a następnie skorzystajcie z moich przepisów :)
Hummus
Składniki:
Ciecierzyca – nasiona suche – 250g
Pasta sezamowa tahini – 2 łyżki
Czosnek – 1 duży ząbek
Sok z ½ limonki
Kumin – 2 łyżeczki
Oliwa z oliwek – 4-5 łyżek
Wykonanie:
Suche nasiona ciecierzycy zalać wodą i moczyć przez 8
godzin. Następnie ugotować do miękkości.
Ugotowaną ciecierzycę zmiksować z czosnkiem, pastą sezamową,
sokiem z limonki i 2-3 łyżkami wody, w której gotowana była ciecierzyca. Do
zmiksowanej pasty dodać oliwę, sól i kmin (doprawić do smaku). Następnie
stopniowo dodawać oliwę, tak aby otrzymać odpowiednią konsystencję. Można dodać
także 1 łyżkę wody gazowanej, aby hummus był bardziej puszysty.
Pasta z pieczonej papryki i
orzechów włoskich
Składniki:
Papryki czerwone – 3 sztuki
Papryczki chili (świeże) – 2
sztuki
Orzechy włoskie – 1 szklanka
Czosnek – 3 ząbki
Oliwa z oliwek – 150 ml
Miód – 1 łyżka
Sok z 1 cytryny
Kumin mielony – 1 łyżeczka
Sól
Natka pietruszki i oliwa do
dekoracji
Wykonanie:
Papryki myjemy, kroimy na pół i
usuwamy gniazda nasienne.
Piekarnik nagrzewamy do 200
stopni z funkcją grilla i grillujemy papryki i papryczki chili, aż skórka
papryk zrobi się brązowa. Następnie studzimy papryki i obieramy ze skóry.
Papryczki chili pozbawiamy pestek.
W między czasie orzechy włoskie
prażymy na suchej patelni.
W blenderze miksujemy czosnek,
papryczki chili i obrane papryki z oliwą z oliwek. Całość doprawiamy solą i
kuminem. Przekładamy do miseczki, polewamy obficie oliwą i posypujemy natką
pietruszki.
Jogurt z tahini
Składniki:
Jogurt naturalny gęsty – 500g
Czosnek – 2 ząbki
Tahini – 2 łyżeczki
Sok z 1 limonki
Miód – 1 łyżeczka
Zatar – 1 łyżeczka
Sól, pieprz
Natka pietruszki i sumak do posypania
Wykonanie:
Jogurt wymieszaj z tahini, miodem i sokiem z limonki. Dodaj
drobno posiekany czosnek, zatar i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj schłodzony i posypany natką pietruszki i sumakiem.
Jogurt z ogórkiem i orzechami włoskimi
Składniki:
Ogórek – 1 sztuka
Woda różana – 2 łyżki
Jogurt naturalny gęsty – 700g
Czosnek – 2 ząbki
Orzechy włoskie – 3 łyżki
Mięta świeża – 2 łyżki posiekanej
Mięta suszona – 1 łyżeczka
Sumak - szczypta
Sól
Wykonanie:
Ogórka umyj i pokrój w cienkie paski, posól i odstaw na 10
minut.
Orzechy upraż na suchej patelni i drobno posiekaj. Jogurt
wymieszaj z drobno posiekanym czosnkiem, orzechami i odciśniętym z nadmiaru
wody ogórkiem. Dopraw solą, sumakiem i dodaj miętę. Podawaj schłodzony jako sos
do mięsa, ryby itp.
Sałatka z kaszy bulgur i natki pietruszki
Składniki:
Kasza bulgur – 60g
Sok z 2 limonek
Pęczek natki pietruszki
½ pęczka świeżej mięty
Szalotki – 2 sztuki
Oliwa z oliwek – 3 łyki
Miód – 2 łyżki
Sól, pieprz
Opcjonalnie – pomidor lub granat
Wykonanie:
Kaszę bulgur gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie
studzimy. Dodajemy do niej drobno posiekaną natkę pietruszki, miętę i szalotki.
Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy z oliwą z oliwek, miodem
i sokiem z limonek.
Opcjonalnie do sałatki można dodać drobno posiekanego
pomidory, albo granat.
Kurczak marokański
Składniki:
Udka z kurczaka (najlepiej bez skóry i kości) – 700g
Sumak – 3 łyżeczki
Kardamon mielony – 1 łyżeczka
Przyprawa Ras el Hanout – 2 łyżeczki
Sok z 1 limonki
Czosnek – 3 ząbki
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Wykonanie:
Wymieszaj z naczyniu wszystkie przyprawy razem z sokiem z
limonki, oliwą z oliwek i drobno posiekanym czosnkiem. Zamarynuj mięso z
kurczaka w przygotowanej marynacie przez minimum 4 godziny. Po tym czasie
rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz w nim mięso (najlepiej z funkcją
grilla) przez 40-50 minut ( w zależności od wielkości kawałków mięsa).
Mięso podawaj z ryżem lub kaszą kuskus i warzywami.
Kebab jagnięcy
Składniki:
Jagnięcina mielona – 500g
Cebula – 1 sztuka
Papryczka chili – 1 sztuka
Czosnek – 4 sztuki
Sumak – 1 łyżeczka
Natka pietruszki – 2 łyżki posiekanej
Sól, pieprz
Wykonanie:
Zmieloną jagnięcinę wymieszaj z drobno posiekaną cebulą,
papryczką chili i czosnkiem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, suma, sól i
pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut do
lodówki.
Po tym czasie uformuj z mięsa delikatnie spłaszczone „wałeczki”
i nadziej je na patyczki do szaszłyków (opcjonalnie). Rozgrzej patelnię do
grillowania i grilluj mięso z obu stron.
Podawaj z chlebkiem pita i sosem jogurtowym.
Szafranowy ryż
Składniki:
Ryż długoziarnisty – 400g
Szafran – szczypta
Kumin mielony – 1 łyżeczka
Cynamon – 1 laska
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Sól
Wykonanie:
Odmierz wodę do ugotowania ryżu w proporcjach 1,5 szklanki
wody na 1 szklankę ryżu. Dodaj do wody szafran, kumin, laskę cynamonu i
zagotuj. Gdy woda będzie wrzeć wsyp do niej ryż i gotuj przez 3-4 minuty. Po
tym czasie zredukuj ogień i pozostaw pod przykryciem na 10-15 minut aż ryż
wchłonie cała wodę. Pod koniec dodaj oliwę z oliwek, wymieszaj, wyłącz ogień i
pozostaw pod przykryciem na kolejne 10 minut.
Pieczone warzywa
Składniki:
Bakłażan – 1 sztuka
Cukinia – 2 sztuki
Papryka – 2 sztuki
Cebula – 1 sztuka
Pomidory – 2 sztuki
Nasiona kopru włoskiego – 1 łyżeczka
Kolendra mielona – 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek – 100g
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Warzywa umyj, pokrój w
ćwiartki lub na mniejsze kawałki i przełóż na blachę do pieczenia. Skrop obficie
oliwą z oliwek i posyp przyprawami. Piecz przez 30 minut, odwracając od czasu
do czasu.
Kuskus z warzywami
Składniki:
Kuskus – 500g
Ciepła woda – 600ml
Sól – 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Masło klarowane – 1 łyżeczka
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przełóż kuskus do naczynia
żaroodpornego i zalej wodą zmieszaną z solą. Wszystko dokładnie wymieszaj i
odstaw na 5 minut. Po tym czasie wstaw naczynie do piekarnika i piecz przez 15
minut. Pod koniec pieczenia dodaj masło klarowane i wszystko wymieszaj.
Podawaj z pieczonymi warzywami.
Pomidory zapiekane z kaszą bulgur
Składniki:
Pomidory – 4 sztuki
Cebula – 1 sztuka
Czosnek – 2 ząbki
Orzechy piniowe – 1 łyżka
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Mielony cynamon – 1 łyżeczka
Suszona mięta – 1 łyżeczka
Przyprawa Ras el Hanout – 1 łyżeczka
Kasza bulgur – 100g
Wykonanie:
Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie, a gdy przestygnie
wymieszaj z suszoną miętą, cynamonem i przyprawą. Na patelni rozgrzej oliwę i
podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodaj drobno
posiekane orzeszki pini i podsmaż. Do cebuli dodaj kaszę razem z przyprawami i
wszystko dokładnie wymieszaj.
Wydrąż pomidory i faszeruj kaszą. Piecz w 180 stopniach
przez 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz