czwartek, 30 czerwca 2016

Kalafior pieczony z tahini i siemieniem lnianym



Kalafior pieczony z tahini i siemieniem lnianym




Składniki:

Kalafior – 1 sztuka
Pasta tahinia – 2 łyżki
Sos sriracha – 1 łyżeczka
Olej sezamowy – 1 łyżka
Mielone siemię lniane – 2 łyżki
Czarnyszka – szczypta
+ natka pietruszki

Składniki – sos:

Jogurt naturalny – 150g
Pasta sezamowa tahini – 2 łyżki
Miód – 1 łyżeczka
Czosnek – 1 ząbek

Wykonanie:

Kalafior myjemy i osuszamy. Przygotowujemy sos z pasty tahini, srirachy i oleju, którym polewamy kalafior. Następne kalafior posypujemy mielonym siemieniem lnianym i czarnuszką. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 45-60 minut (w zależności od wielkości) w 180 stopniach.
W między czasie przygotowujemy sos – jogurt naturalny mieszamy z pastą sezamową, miodem i przeciśniętym ząbkiem czosnku.

Upieczony kalafior polewamy sosem i posypujemy dużą ilością natki pietruszki.