Miętus z młodymi ziemniakami i ajwarem
Składniki – 2 porcje:
Miętus – 2 tuszki
Młode ziemniaki – 10-12 sztuk (małe)
Marchew – 2 sztuki
Seler naciowy – 2 łodygi
Kapary – 2 łyżki
Pietruszka – 1 sztuka
Ajwar – 4 łyżki
Olej rzepakowy- 1 łyżka
Papryka wędzona – 1 łyżeczka
Wykonanie:
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki myjemy i
gotujemy, aż będą prawie miękkie.
W między czasie myjemy i osuszamy rybę, a następnie
przyprawiamy ją wędzoną papryką i pastą ajwar.
Pokrojone warzywa mieszamy z ziemniakami, kaparami, olejem,
wędzoną papryką i pastą ajwar.
W naczyniu do zapiekania układamy warzywa i ziemniaki, a na
nich rybę.
Całość pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz