Polenta z pieczarkami, bobem i fasolką szparagową
Składniki – 4 porcje:
Kaszka kukurydziana – 100g
Parmezan – 3 łyżki startego
Masło – 1 łyżka
Pieczarki – 10 sztuk
Bób – dowolna ilość
Fasolka szparagowa
Sól, pieprz
Olej rzepakowy – 1 łyżka
Oliwa z oliwek, koperek
Wykonanie:
Przygotowanie potrawy należy zacząć od ugotowania na parze
fasolki szparagowej i bobu.
Pół litra wody posolić i doprowadzić do wrzenia. Do gotującej
się wody wsypać kaszkę i szybko wymieszać, tak aby nie powstały grudki.
Następnie zmniejszyć ogień, dodać masło, parmezan i gotować przez 10 minut na
bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
W między czasie obrać i pokroić w grube plastry pieczarki, a
następnie usmażyć je na oleju i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gdy kasza będzie już gotować przełożyć ją do naczynia,
ułożyć na niej usmażone grzyby i bób. Podawać z fasolką szparagową. Całość
można skropić oliwą z oliwek i posypać koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz