czwartek, 11 sierpnia 2016

Dorada z ziołami i pomidorami koktajlowymi



Dorada z ziołami i pomidorami koktajlowymi



Składniki – 2 porcje:

Dorada – 2 sztuki
Pomidory koktajlowe – około 20 sztuk
Kilka młodych ziemniaków
Świeże zioła: bazylia (np. grecka), oregano, rozmaryn
Czosnek – 4 ząbki
Cytryna – 1 sztuka
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek – 2 łyżki

Wykonanie:

Dorady dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacinamy skórę. Wnętrze ryb i naciętą skórę posypujemy solą i pieprzem. Do środka ryb wkładamy świeże zioła, plastry czosnku i cytryny. Czosnek dajemy również w nacięcia skóry.
W naczyniu żaroodpornym układamy ryby, pomidorki koktajlowe i wcześniej podgotowane ziemniaki.
Całość skrapiamy oliwą  z oliwek i posypujemy częścią ziół.
Pieczemy w piekarniku z funkcją grilla przez 20 minut w 200 stopniach.