Dorada z ziołami i pomidorami koktajlowymi
Składniki – 2 porcje:
Dorada – 2 sztuki
Pomidory koktajlowe – około 20 sztuk
Kilka młodych ziemniaków
Świeże zioła: bazylia (np. grecka), oregano, rozmaryn
Czosnek – 4 ząbki
Cytryna – 1 sztuka
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Wykonanie:
Dorady dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i
nacinamy skórę. Wnętrze ryb i naciętą skórę posypujemy solą i pieprzem. Do
środka ryb wkładamy świeże zioła, plastry czosnku i cytryny. Czosnek dajemy
również w nacięcia skóry.
W naczyniu żaroodpornym układamy ryby, pomidorki koktajlowe
i wcześniej podgotowane ziemniaki.
Całość skrapiamy oliwą
z oliwek i posypujemy częścią ziół.
Pieczemy w piekarniku z funkcją grilla przez 20 minut w 200 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz